UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-10-15 13:08

Garát pluszban zárt

Győzelemmel folytatta a tengerentúli NAHL-jégkorongbajnokság alapszakaszát az Austin Bruins, a felnőtt válogatottal az idei elit-vb-n is szerepelt Garát Zsombor (19) csapata.

STJ Egy nappal azután, hogy az Austin Bruins 4-1-re legyőzte a második legerősebbnek számító amerikai juniorligában, a North American Hockey League-ben (NAHL) a Bismarck Bobcatset, a két együttes – európai idő szerint szombaton, a késő éjszakai órákban – újra megmérkőzik majd egymással. A helyszín újfent a SPAM Town USA becenéven emlegetett Minnesota állambeli Austin jégcsarnoka, a Riverside Arena lesz.
Fotó: MJSZ - Mudra László
Fotó: MJSZ - Mudra László
A pénteki győztes mérkőzésnek magyar közreműködője is volt a 19 esztendős Garát Zsombor személyében. A Bruins 4-es mezben hokizó hátvédje ez alkalommal nem ütött gólt és nem adott gólpasszt sem, de plusz/mínusz mutatója plusz egy lett. A jelenlegi bajnokságban hat meccsen jutott szóhoz, és egy gólpassznál jár. A 185 centis bekk a MAC-ban nevelkedett, s a 2014–15-ös szezontól légióskodik. Először az Eastern Hockey League-ben (EHL) vitézkedő Boston Jr. Banditsban játszott le 24 alapszakasz- és 3 playoff-mérkőzést. Ez idő alatt összesen két gól és 10 gólpassz került be a statisztikájába. A következő évadot már a United States High Schoolban (USHS) érdekelt New Hampshire-i Seacoast Prepnél indította, itt 58 mérkőzésen 12 gólig és 36 gólpasszig jutott. A bajnokság végeztével hazatért, és az idényt a MAC U20-as gárdájánál bajnoki aranyéremmel fejezte be, s nem mellesleg letette az érettségi vizsgát is. A legutóbbi nyarat egy USHL-táborban töltötte, onnan jutott el az United States Hockey League-nél eggyel alacsonyabb szintű ligaként számon tartott NAHL draftjára, ahol az első kör 11. kiválasztottjaként szerezte meg a 2015-ös bajnok Austin Bruins. A magyar jégkorongozón kívül – pontosabban Garát után – még három csatár, John Wojciechowski, Cole Lawrence és Michael Momtambault került a klubhoz. A védők amúgy különösen kapósak voltak az idei börzén, hiszen Garát előtt már öt másik hátvéd is elkelt. Az NAHL-ben egyébként hokizott már magyar fiatal, mégpedig Nagy Krisztián, aki a 2013–14-es évadban 24 találkozón viselte a Minot Minotauros mezét. Garát mindeközben a korosztályos válogatottakban is alapemberré vált, van egy-egy aranyérme az U18-as és az U20-as divízió 2/A-s és 1/B-s vb-ről. Idén pedig a felnőttek között is letette a névjegyét, hiszen Rich Chernomaz szövetségi kapitány beválogatta az oroszországi elit-vb-n részt vevő felnőttválogatott keretébe, s a szentpétervári tornán öt találkozón játszott.