UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-10-24 18:07

Üdv a klubban

Két ifjú debütánst köszönthettünk a labdarúgó NB I 13. fordulójában. Az élvonalban szereplő fiatalokról szóló sorozatunkban először írhatunk az eddig az NB III-ban játszó, a Ferencváros ellen bemutatkozó, tizennyolc éves Tömösvári Bálintról, valamint az angyalföldi Murka Benedek nevéhez fűződő NB I-es gólról.

Majer Dániel Élete első NB I-es mérkőzését játszotta a Honvédban a 18 éves Tömösvári Bálint, valamint először talált be az élvonalban a Vasas labdarúgója, Murka Benedek. Róluk marad emlékezetes, de nem csak róluk szólt az első osztályú bajnokság 13. játéknapja.
A forduló fiatalos pillanata: Murka gólja Forrás: vasasfc.hu
A forduló fiatalos pillanata: Murka gólja Forrás: vasasfc.hu
A fordulót szombat délután a Videoton és a Paks vezette fel Felcsúton. A Pancho Arénára átmeneti otthonukként tekintő fehérváriak egyet sem, a vendégek Lenzsér Bence (20) révén egy fiatalt szerepeltettek. A Paks a tavaly még a fiatalszabályba beférő, 21 éves Hahn János Csaba által már a negyedik percben megszerezte a vezetést. Később negyedóra alatt fordított a Vidi, a 33. percben pedig Lenzsér figyelmetlenségéből a harmadik gólját is belőhette volna. A fiatal hátvéd az ellenfél térfelén Viniciushoz passzolt, aki a hibából azonnali kontrát indítva Géresihez továbbított (ő a tetejébe egy az egybe megverte Lenzsért), a támadást azonban Šćepović lesgólja zárta, így maradt a 2-1. Öt perccel ezután viszont már senki sem tudta megállítani a szerbet, Lenzsér ugyan megpróbálta, de elkésett bevetődésével sem érte el, és a csatár ötösről a kapuba továbbított. Az utolsó félóra kezdetén tovább mélyült Šćepović és az ifjú paksi barátsága, előbbi ugyanis a tizenhatoson belül küldte el utóbbit gyufáért ügyes labdaátvétellel, majd az érkező Lazović-csal megrúgatta a Videoton ötödik – egyben utolsó – gólját. A felcsúti gólparádét követően, a megszokott, hat órás kezdési időpontnál harminc perccel korábban hangzott fel a sípszó a Vasas debreceni vendégjátékán, a Nagyerdei Stadionban, a fordulónak a – fiatalok dolgában – legérdekesebb mérkőzésén. Michael Oenning vezetőedző nehéz helyzetben volt az összecsapás előtt, ugyanis egyik, stabil kezdőnek számító huszonegy év alatti játékosára nem számíthatott. A válogatott Vida Máté (20) ugyanis gyomorfertőzéssel küzdött – akárcsak Remili Mohamed, Ádám Martin pedig az utolsó edzésen megsérült. Így történhetett, hogy Murka Benedek (19) és Kleisz Márk (18) is a kezdőcsapatban találta magát. Ők ketten a 28. percben kishíján össze is hozták a vezetést az angyalföldieknek. Murka centerezett, az egyik védőről lecsorgó labda pedig a hosszún érkező Kleiszt találta meg, akinek a lövése végül nagy szerencsével szögletre vágódott Bobko Ivanról. A félidő utolsó percében Murka az előkészítő helyett a befejező szerepet választotta, és Korcsmár passzát a tizenhatos előteréből sebészi precizitással lőtte laposan a jobb alsóba, megszerezve élete első gólját az NB I-ben. A második játékrészben egyenlített a Debrecen, de sokáig nem örülhetett, mert Kleisz – pontos keresztlabdát levéve – betört oldalról a tizenhatoson belülre, az ötösön a kapuval szemben teljesen üresen álló Saglikhoz passzolt, akinek már nem volt nehéz dolga: gond nélkül a kapuba belsőzte a labdát. A hajrában Murka még egy gólt lőhetett volna, Manjrekar kiugratását azonban Danilovic kapus hajszállal előbb érte el. Fiatalgóllal és -gólpasszal nyert tehát a Vasas, és továbbra is vezeti a tabellát. Murka Benedek első gólja az NB I-ben:

Michael Oenning: „Meg kell jegyeznem, hogy két fiatal játékosunk, Murka Benedek és Kleisz Márk minden várakozást felülmúlóan teljesített. Olyan biztonságot adtak a játéknak, ami előzetesen nem volt várható.” Murka Benedek: „Nagyon nagy öröm egy fiatal játékos számára, amikor először betalál az élvonalban. A csapattal és a családdal is megünnepeltük.”

Az új Hidegkuti Stadionban első tétmérkőzését játszó MTK-ban is jó teljesítményt nyújtottak a tinédzserek, Korozmán Kevin (19) és Vogyicska Bálint (18) is a kezdőben kapott helyet a Gyirmót ellen. Előbbi a 9. percben centik híján gólt is szerzett, harminc méterről rátűzött lövése alig kerülte el a felső lécet. Egy percre rá a túloldalról Sallói Dániel (20) válaszolt, a tizenhatosról tekert jobbal a hosszú sarok irányába, ám Petkovic védett. A 27. minutumban Vogyicska is megérkezett, Ramost hozta remek helyzetbe passzával, a brazil azonban fölé lőtt. A második játékrész hatodik percében láthatták a nézők a legnagyobb gyirmóti lehetőséget a meccsen, amikor Sallói indult meg a félpályától a bal szélen, a tizenhatoson belülre érve sikeresen áttette a jobb lábára a labdát, majd az utolsó pillanatban lövés helyett lepasszolta az érkező Madarásznak, aki viszont a kifutó Petkovic bravúrja miatt nem tudott a hálóba lőni. Már 1-0-s hazai vezetéskor, a Vogyicska helyére az utolsó bő húsz percre beálló Katona Máté (19) tett róla, hogy ne kelljen újabb debütáns gólszerzőről írnunk, Ramos beadásáról kicsit lekésve, ballal az üresen tátongó kapu mellé pöckölte a játékszert. A végén gólpasszal igyekezett jóvátenni rontását, Torghelle félfordulattal küldte kapura a felé löbbölt labdáját, Sebők bravúrja miatt az assziszt beírása viszont végül elmaradt.
Tömösvári Bálint bemutatkozott Forrás: honvedfc.hu
Tömösvári Bálint bemutatkozott Forrás: honvedfc.hu
Az előző fordulóban szenzációs játékkal a Ferencvárost legyőző Haladás ezúttal rendkívül haloványan futballozva, leszerepelt Mezőkövesden, Pintér Attila szokás szerint fiatalok nélkül felálló együttese ellen. Rácz Barnabás (20) és Hegedűs János (20) végigjátszotta a találkozót, utóbbi ráadásul védőként igencsak nehéz perceket élt át, a mérkőzést 3-0-ra nyerő kövesdiek második góljánál például nagyon lemaradt a kapuba találó Diallóról. A találkozón egyébként Dombi Gergő (17) és Tóth Máté (18) is lehetőséget kapott. Ugyancsak nem sok babér termett az Újpestben játszó Kecskés Ákosnak (20) és a vendég Diósgyőrben futballozó Nemes Milánnak (20) a két együttes egymás elleni, 4-4-gyel zárult összecsapásán. Lévén mindkét fiatal játékos védő, egyikük sem élete teljesítményeként fog emlékezni az egyébként izgalmas és rendkívül fordulatos mérkőzésre. Ahogy valószínűleg az élvonalban bemutatkozó Tömösvári Bálint (18) sem a Ferencváros ellen kapott bő tíz percre. Az idényt az NB III-ban kezdő támadó a 79. percben állt be a Honvédban először kezdő Zsótér Donát (20) helyett a Groupama Arénában, és noha a bemutatkozás miatt alapvetően jó érzések kavaroghattak benne, kicsit ronthatott az összképen, hogy a 3-0-s hátrányt egygólosra faragó kispestiek egyenlítő találata az ő fejében „maradt” benne. A 85. percben Baráth középre adására lendületből érkezett az ötösön és bólintotta a labdát kapura, Dibusz Dénes viszont résen volt, és védett. Micsoda debütálás lehetett volna pedig a Ferencváros ellen, idegenbeli góllal kiharcolni a döntetlent!

HÉTRŐL HÉTRE 1. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos összesen 1119 percet játszott. 2. FORDULÓ. 8 csapatban 15 játékos összesen 1170 percet játszott. 3. FORDULÓ. 7 csapatban 17 játékos 1045 percet játszott. 4. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos 1030 percet játszott. 5. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos 1204 percet játszott. 6. FORDULÓ. 8 csapatban 18 játékos 1117 percet játszott. 7. FORDULÓ. 7 csapatban 17 játékos 1090 percet játszott. 8. FORDULÓ. 8 csapatban 20 játékos 1176 percet játszott. 9. FORDULÓ. 9 csapatban 23 játékos 1396 percet játszott. 10. FORDULÓ. 9 csapatban 20 játékos 1306 percet játszott. 11. FORDULÓ: 9 csapatban 18 játékos 1089 percet játszott. 12. FORDULÓ: 8 csapatban 20 játékos 1264 percet játszott. 13. FORDULÓ: 8 csapatban 16 játékos 1139 percet játszott. ♦♦♦ U20-AS GÓLLÖVŐLISTA Koszta Márk (Honvéd), Rácz Barnabás (Haladás), Sallói Dániel (Gyirmót) 2 gól, Hegedűs János (Haladás), Murka Benedek (Vasas), Vogyicska Bálint (MTK) 1 gól ♦♦♦ A LEGTÖBBET JÁTSZOTTAK 1. Gazdag Dániel (Honvéd) 1120 perc, 2. Lenzsér Bence (Paks) 1080 perc, 3. Koszta Márk (Honvéd) 1050 perc, 4. Vida Máté (Vasas) 980 perc, 5. Polgár Kristóf (Haladás) 945 perc, 6. Szivacski Donát (Vasas) 900 perc, 7. Rácz Barnabás (Haladás) 924 perc, 8. Kecskés Ákos (Újpest) 910 perc, 9. Hegedűs János (Haladás) 900 perc, 10. Vogyicska Bálint (MTK) 840 perc, 11. Pávkovics Bence (Újpest) 773 perc, 12. Nemes Milán (Diósgyőr) 662 perc, 13. Korozmán Kevin (MTK) 637 perc, 14. Sallói Dániel (Gyirmót) 611 perc, 15. Jancsó András (Gyirmót) 461 perc, 16. Makrai Gábor (Diósgyőr) 339 perc, 17. Szatmári István (MTK) 276 perc, 18. Tóth Máté (Haladás) 260 perc, 19. Murka Benedek (Vasas) 247 perc, 20. Zsótér Donát (Honvéd) 215 perc, 21. Csernik Kornél (FTC) 160 perc, 22. Jelena Richárd (Paks) 136 perc, 23. Ternován Patrik (Diósgyőr) 135 perc, 24. Kitl Miklós (Diósgyőr) 126 perc, 25. Kleisz Márk (Vasas) 128 perc, 26. Szegi Vince (Gyirmót) 122 perc, 27. Szalai András (Paks) 109 perc, 28. Tóth Patrik (Újpest) 69 perc, 29. Katona Máté (MTK) 67 perc, 30. Takács Ronald (MTK) 36 perc, 31. Dombi Gergő (Haladás) 27 perc, 32. Fejős Áron (Paks) 19 perc, 33. Tömösvári Bálint (Honvéd) 11 perc, 34. Sejben Viktor (Videoton) 8 perc, 35. Kovács Dániel (Honvéd) 6 perc, 36. Szőke Dániel (Haladás) 1 perc