UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2016-10-25 14:55

A sportág nagy napjai

Sajtótájékoztatót tartott Csorba József, a tollaslabda-szövetség elnöke, az U19-es európai ranglistát vezető 16 éves Madarász Réka és a második helyen álló Sándorházi Vivien társaságában. A téma a hétvégi Yonex Magyar Nemzetközi Bajnokság és a november ifjúsági vb volt.

Majer Dániel Első alkalommal tartott sajtótájékoztatót Budapesten a tollaslabda-szövetség. Témája az október 27-től 30-ig a Budaörsi Városi Sportcsarnokban rendezendő, nyolcadik magyar nemzetközi bajnokság és a november elején Bilbaóban sorra kerülő ifjúsági világbajnokság volt.
Madarász Réja Fotó: badminton photo
Madarász Réja Fotó: badminton photo
Az utánpótláskorú versenyzőket értelemszerűen utóbbi érinti a legközelebbről, ám a budaörsi viadalon is elindulnak. „A fő cél a tapasztalatszerzés lesz a világbajnokságra, senki nem vár tőlük kiemelkedő eredményt, csak azt, hogy a tudásuknak megfelelően, mindenfajta nyomás és teher nélkül lépjenek pályára” – mondta a fiatalokról Csorba István, a szövetség elnöke. Az idén az eddigi series-besorolásnál eggyel magasabb, international challenge minősítést kapó versenyen több mint 30 ország 196 játékosa vesz részt, köztük 28 magyar. A nagyobb rang magasabb pénzdíjat és több világranglistapontot jelent a győzteseknek, de ne gondoljuk, hogy a fiatalok csak látogatóba mennek majd Budaörsre. „Az első mérkőzésemet cseh lány ellen játszom, akit már egyszer legyőztem, így ott számítok arra, hogy ismét nyerni fogok. Utána valószínűleg dán ellenfelem lesz, aki ellen nem tudom megmondani, mi várható” – mondta Madarász Réka, akinek a hétvégi lesz az első nemzetközi felnőttversenye. A viadal rangját jelzi, hogy olyan tollaslabda-nagyhatalmak is tiszteletüket teszik rajta, mint Malajzia, Szingapúr, India vagy Dánia. Itt lesz például a korábbi páros menő maláj Lee Wan Wah. A lányok idei fő megmérettetése a november eleji bilbaói ifjúsági világbajnokság lesz, amelyen 2-6. között a csapat-, majd 8-13. között az egyéni küzdelmeket rendezik meg. Az utazó keretben hat játékos kapott helyet, Madarász Réka, Sándorházi Vivien és Karsai Anett, illetve Szenjai Balázs, Pytel Gergő és Pápai Balázs képviseli a magyar színeket. Magyar versenyzők tavaly, Peruban vettek részt először az ifik világbajnokságán, akkor a csapatversenyben csoportjuk negyedik helyén zártak, a helyosztók során pedig a 28. helyet szerezték meg a 40 ország közül. Idén az európai rendezés miatt jóval többen neveztek, az eredetileg 80 országból végül 56 maradt, ebből tizenhat kiemelt.
Sándorházi Vivien Fotó: meccslabda.hu
Sándorházi Vivien Fotó: meccslabda.hu
A magyarok Tajvannal, Oroszországgal és Moldovával kerültek egy négyesbe. „A moldovaiak ellen illene nyerni, mondhatni az kötelező győzelem. Az oroszokkal már tavaly is játszottunk, akkor nagyon szoros mérkőzésen maradtunk alul három-kettőre, de hajszálon múlt a meglepetés” – mondta az elnök. A csapatversenyben öt számban küzdenek meg a felek: leány és fiú egyéni, leány és fiú páros, valamint vegyes páros képezi a program részét. „Tavaly is hatalmas élmény volt a világbajnokság, és az idei is nyilván segíti a fejlődésemet, hálás vagyok, hogy mehetek. Remélhetőleg tudok mérkőzést is nyerni” – tekintett előre Sándorházi Vivien. A csapat célja egyébként a második hely megszerzése a csoportban, a tajvaniak ugyanis teljesen más szintet képviselnek. Az egyéni küzdelmek sorsolására később kerül sor. Csorba József büszkén jelentette be, hogy a hétvégi budaörsi viadalra a fővárosba érkezik Thomas Lund, többszörös világ- és Európa-bajnok tollaslabdázó, Hall of Fame-tag, jelenleg a nemzetközi szövetség főtitkára. A dán sportvezető a Budapest 2024 meghívásának tesz eleget, tudni kell ugyanis, hogy a jövő évi, 2024-es olimpiai rendezésről döntő brémai kongresszuson a tollaslabdának lesz a legtöbb, szám szerint öt delegáltja. Közülük Lund az egyik. „Nagy megtiszteltetés, hogy személyesen eljön, ő a sportágunk egyik élő ikonja. Körülnéz és nagyjából öt perc alatt el tudja dönteni, hogy megfelelünk-e az elvárásoknak a szervezésben, nagy jelentősége lesz tehát a véleményének” – mondta Csorba.