UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2016-10-25 16:50

Elibajnokság a Szigeten

Kiélezett csatákat, nagy versenyt és Fair Play-díjra is eséllyel pályázó cselekedetet hozott az U10-U15-ös korosztályokban a hétvégén a budapesti Margitszigeten rendezett elitbajnokság.

reb Szezonzáró, de egyben szinte idénynyitó versenynek is beillett a szombaton és vasárnap tartott elitbajnokság. A legjobbak az U10-től az U15-ös korosztályig vettek részt a viadalon. Az évad során a Magyar Kupa-versenyeken, illetve az országos kéttusa-bajnokságon gyűjtögették a pontokat a fiatalok, és az U10-U12-es korosztályban a legjobb 16, míg az U13-U15-ös korcsoportban a legjobb 12 öttusázó állhatott rajthoz a futást és úszást jelentő megméretésen.
uszas_pentathlon
uszas_pentathlon
Kállai Ákos utánpótlás-kapitány örömmel nyugtázta, hogy szinte minden korosztályban izgalmas és kiélezett versenynek lehetettek szemtanúi a nézők és a szakemberek. „Az alsóbb korosztályokban kimondottan kis különbséggel végeztek egymás után a fiúk-lányok, s ahogy haladtunk feljebb, a magasabb utánpótlás-korosztályokban is nagyokat meccseltek egymással a versenyzők. Jó volt látni, hogy egyre több egyesület és szakosztály fiatalja végzett a dobogón, fontos, hogy minél szélesebb legyen a bázis. Nem szeretem, hogy a nemzetközi színtérre túl nagy célokkal küldjük a fiatalokat, mert nem mindegy, hogy az eredmény elérése vagy a tapasztalatszerzés, a fejlődés a cél. Az elitbajnokság az utóbbi, általam fontosnak tartott szempontok miatt volt lényeges." A győztesek mellett egy harmadik helyezett váltónak is kijár a kalapemelés. Az egyik szülő hívta fel a figyelmünket arra, hogy az U14-es fiúváltók számában a KSI második számú egysége, a Farkas Botond, Bősze Márk kettős ért harmadikként a célba. Csakhogy büntetőpontokat kaptak, amiért nem pontosan egyforma felsőruházatban futottak (márpedig a szabály így írja elő), így negyedikként zártak, s a harmadik helyre a Volán Némedi Ádám, Bánfi Zsombor alkotta stafétája lépett elő. A fehérvári fiúk átvették a bronzérmet, ám mondván, hogy ők azt a teljesítményükkel nem érdemelték ki, odaadták a fővárosi srácoknak. „Igen, a fiúknál is van az érem, nagyon-nagyon örülnek neki – mondta Takács Gyula, a KSI egyik edzője. – Hihetetlenül kedves gesztus volt a fehérvári srácoktól! Én is öttusáztam, nagy csatákat vívtunk a fehérváriakkal, nem is tudom, mi cselekedtünk volna-e hasonlóan. Egyébként abszolút jogosan osztottak ki nekünk büntetőpontokat, az elitbajnokság komoly verseny, szabályokkal, a mi fiainknak is meg kell tanulniuk, hogy mindenre odafigyeljenek. De még egyszer, kalapot emelek a fehérvári váltó tagjai előtt.” Szerettük volna megkérdezni a Némedi, Bánfi páros edzőjét, Németh Gábort a nagyszerű cselekedetről, és hogy pontosan mi történt, de nem várt szótlanságba ütköztünk: a tréner nem kívánt beszélni a történtekről. „Egyrészt dicséretes a székesfehérváriak tette, másrészt viszont a szabályok szerinti, valós eredményt el kell fogadni” – jegyezte meg Martinek János, a Magyar Öttusa Szövetség megbízott főtitkára, programigazgatója. A teljes eredménylistát itt találja.

ÖTTUSA ELITBAJNOKSÁG, BUDAPEST Győztesek (sorrendben: fiú, fiú váltó, leány, leányváltó, mixváltó) U10: Némedi Ábel (Volán Fehérvár), Volán (Némedi Ábel, Vámosi Márk), Kozma Laura (Swimming Pentathlon Club), UTE (Kozma-Vig Linda, Máté-Tóth Nóra), KSI SE (Tőrincsi Lilla, Mohos Zsigmond) U11: Szabó Kornél (Hód SE), Kőbánya SC (Cséplő Simon, Gábor Dávid), Hertelendi Luca (UNIQA), DSI (Marton Kitti, Zemán Zóra Zoé), L2000 (Ürögi Tímea, Eszes János Márk) U12: Kropkó Márton (Jövő SC), Kőbánya SC (Köbli Vince, Tompos Tamás), Kozma Réka (Swimming Pentathlon Club), Swimming Pentathlon Club (Hornyik Hanna, Hornyik Mira), Volán Fehérvár (Walther Laura, Kolonics Dani) U13: Páczai Dávid (Csepel SC), KSI (Gulyás Richárd, Molnár Bence), Szabó Alexa (Swimming Pentathlon Club), Swimming Pentathlon Club (Kozma Réka, Szabó Alexa), Csepel (Varga Bianca, Páczai Dávid) U14: Gáll András (KSI SE), KSI (Gáll András, László Áron), Kaiser Luca Hanna (Móri SE), Mór (Deák Melinda, Kaiser Luca Hanna), Volán Fehérvár (Gáti Kata, Horváth Bálint) U15: Szentprónai Dominik (Volán Fehérvár), Volán Fehérvár (Katona Bence, Budahegyi Bence), Illés Katrin (Kőbánya SC), BHSE (Breitner Hanna, Gáthidi Adrienn), Volán Fehérvár (Szarka Luca, Szentprónai Dominik)