UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-10-26 12:29

Titkosított vébé

Bábszky Gergely (23) ötödik lett a szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában a törökországi Çorumban, az egyetemi-főiskolai világbajnokság első napján. Ez nagyjából 15 órája tény, azóta csak erre és még néhány részletre sikerült fényt deríteni. A világnak elérhető eredményközlés ugyanis nincs a vébén.

Szekeres István Kedden délután kettőkor megkezdődött az egyetemi-főiskolai birkózó-világbajnokság a törökországi Çorumban, de csak szerdán (ma) reggel sikerült minimális információt szerezni róla. Nem működik ugyanis semmiféle eredményközlés. A jövő értelmiségének 21. századi versenyén. A szereplők legalább kétharmada néhány óra alatt össze tudna rakni működőképes rendszert a neten, de hát nekik most speciel a szőnyegen van dolguk… A birkózó-világszövetség (UWW) és a rendező, legalábbis a rendezést megrendelő Nemzetközi Egyetemi Sport Szövetség (FISU) honlapja is magának a versenynek a honlapjára tessékeli az érdeklődőket. Ahol azonban nincs eredményközlés. De nincs a török birkózószövetség honlapján sem. Hiába keresnék tehát a hírügynökségek is, következésképpen azok is némák. Természetesen nincs a világversenyeken amúgy már megszokott, élő tévéközvetítés sem. A minimális információkhoz mégis a korszerű technika segítségével jutottunk. Péteri András csapatvezető ugyanis a Facebook-ra felteszi a magyar súlycsoportok sorsolási tábláját, a versenyzők pedig a meccsek számszerű eredményét. A vadregényes információáramlásról nem a magunk fényezésére számolunk be. Inkább magyarázatként arra, miért nem tudjuk, kik lettek a világbajnokok és az érmesek, illetve hogy a magyarok hányadik helyen végeztek. Hiszen nincsenek a kezünkben a hivatalos dokumentumok.
A nap egyetlen magyar győzelme Forrás: Péteri András/facebook
A nap egyetlen magyar győzelme Forrás: Péteri András/facebook
Pedig jó lett volna élőben tudni arról, milyen bravúrt ért el a kecskeméti Bábszky Gergely (23), aki a 65 kg-ban, az első összecsapásán 9-9-es végeredménnyel legyőzte a fehérorosz Georgi Kalijevet, aki az idei Eb-n ezüstérmes volt, igaz, egy súlycsoporttal lejjebb, a 61 kg-ban. Az elődöntőben a kazah, juniorvébé-harmadik Mejzsan Asirov állította meg a versenyzőnket, 7-2-es sikerrel, akinek az esti helyosztók során, a bronzmérkőzésen az iráni Metszam Hejdarit kellett volna legyűrnie. De arra esélyes sem volt. A hazája legrangosabb nemzetközi viadalán, a Tahti-kupán az idén harmadik helyen végzett Hejdari technikai tussal, 10-0-ra nyert. Gergely súlycsoportjában 10 induló volt, neki az 1-es sorsolási szám jutott. És hát, végül ötödik lett. A másik U23-as magyar, a juniorvébé-bronzérmes Wittmann Kristóf (20) – nyolc induló között, 6-os rajtszámmal – a negyeddöntőben kezdett, moldovai ellenféllel. Egor Olar ötödik volt az U23-as Eb-n, de akkor még a 125 kg-ban indult, most két vállra fektette a szombathelyi versenyzőt. Aztán nyilván kikapott, mert Kristóf nem került vigaszágra. A szabadfogás második versenynapján, szerdán (ma) 14 órától három utánpótláskorú magyar birkózó lép szőnyegre: a 70 kg-ban Kálmán Balázs (21), a 86 kg-ban Nagy Mihály (23), a 125 kg-ban pedig Borsos Bálint (22). Szeretnénk mérkőzésről mérkőzésre nyomon követni őket, de alighanem hiába. A kommunikációban ugyan bekövetkezhetnek csodák, csakhogy ez nem az a verseny, amelyen ilyesmiről akár még álmodni is lehetne.