UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-10-28 09:26

Csatában a világbajnoki címért

Gaál Zsóka ugyan elveszítette veretlenségét az U10-es lányok között a grúziai Batumiban zajló alsó korcsoportos sakkvilágbajnokságon, de továbbra is versenyben van a végső győzelemért. Az U12-es lányok mezőnyében Juhász Judit rossz rajtja után ötös nyerőszériával tör előre a külső körön, és már a nyolcadik helynél tart.

Lakner Gábor A grúziai Batumiban zajló, alsó korcsoportos sakkvilágbajnokság keddi szünnapján arról számoltunk be, hogy az U10-es Európa-bajnok Gaál Zsóka hat forduló után átvette a vezetést kategóriájában. A megérdemelt pihenés után újabb sikerrel folytatta szereplését a Tapolcai VSE 9 éves sakkozója, aki a türkmén Lala Soradova ellen a világos bábukat vezetve győzött, azzal már fél pontos előnnyel, egyedüliként állt az U10-es ranglista élén.
Gaál_Zsóka_Ivanova-600x338
Gaál_Zsóka_Ivanova-600x338
A nyolcadik fordulóban azonban megszakadt a nagy sorozat, az iráni Fatemeh Hodadadi nyerte a két veretlen játékos partiját. A magyar versenyző öt, zsinórban elért siker után szenvedett vereséget, de a hátránya így is mindössze fél pont a vezetést átvevő iráni lány mögött. Fatemeh Hodadadi 7 ponttal vezet, mögötte Zsókának – négy másik sakkozóval együtt – 6,5 pontja van. Három fordulóval a vége előtt még bármi lehetséges, de egyelőre csak az biztos: izgalmas hajrá előtt állunk.
Juhász_Judit-600x338
Juhász_Judit-600x338
Az U12-es lányok küzdelmében a rajtnál beragadó Juhász Judit továbbra is szédületes formában tör előre a külső körön. Jelenleg ötös nyerőszériában van, azzal már a nyolcadik helyet foglalja el. Az orosz Bibiszára Asszabajeva vezet 7 ponttal, őt négyen követik 6,5 ponttal, majd jön három 6 pontos versenyző, köztük a Tapolcai VSE sakkozója. Ebben a korcsoportban is látótávolságon belülre került a dobogó. A fiúk szereplése nem ilyen fényes, az U12-esek között versenyző Csíki Endre a szünnap után két mérkőzésen csak fél pontot gyűjtött, 4 ponttal jelenleg a 69. helyen áll. Az U8-asok mezőnyében az újonc Szadai Dávid a grúz Gabriel Kubulava ellen megszerezte második győzelmét, az ukrán Vaszilij Lijak azonban felülmúlta. Dávid 3 pontot ért el eddig, ami a 105. pozícióra elegendő. A tizenegy fordulós, svájci rendszerben rendezett világbajnokság vasárnap ér véget.