UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2016-10-30 15:50

Rögös út Tokióba

Kongresszust tartott a sportág világszervezete a felnőtt-karatevilágbajnokság előtt, amelyen az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban is hangzottak el új információk.

Lakner Gábor Amint arról a karate.hu beszámolt, a linzi felnőtt-karatevilágbajnokság előtt tartotta kongresszusát a sportág világszervezete, a WKF. Azon újabb hat évre elnökké választották a szervezet addigi első emberét, Antonio Espinost. A spanyol sportdiplomata mandátumának meghosszabbítása nem meglepő, hiszen az ő nevéhez fűződik, hogy a karate bemutatkozhat a 2020-as tokiói olimpián.
kongresszus
kongresszus
A kongresszuson a régi-új elnök beszámolt arról, hogy négy év múlva a tervek szerint – a férfi és női formagyakorlat mellett – a férfiak között a 67 kg-os, a 75 kg-os és a +75 kg-os, a nők mezőnyében pedig az 55 kg-os, a 61 kg-os és a +61 kg-os súlycsoportokban rendeznek küzdelmet. Az olimpiai részvétel elsősorban a világranglista-helyezések alapján dől el, amelyeket pedig a kijelölt kvalifikációs versenyeken szerzett pontok határoznak meg. A kvalifikációs versenyekről később döntenek, de kézenfekvő megoldás lenne a Premier League versenysorozat állomásait bevonni azok körébe, hiszen egy, már működő sorozatot bekapcsolni az olimpiai kvalifikációba jóval egyszerűbb lenne, mint teljesen új rendszert bevezetni. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy rendkívül kemény út vár a versenyzőkre az olimpiáig, de néhány újabb részlet is napvilágot látott, amely még nehezebbé teszi a karatékák helyzetét. Ugyanis szempont lesz, hogy minél több kontinensről legyen versenyző a japán fővárosban, illetve a kategóriánkénti tíz hely egyike a házigazdák egy-egy sportolóját illeti. Így máris hetvenkét kiadó helyre szűkült az egyébként sem túl nagy, nyolcvanas olimpiai lista, a kontinentális elosztás pedig szintén nem kedvez a magyar versenyzőknek. A világranglista alapú kvalifikáció megköveteli a kiegyensúlyozott, magas szintű teljesítményt, hiszen csak a közvetlen világelit szerepelhet Tokióban. A már nem utánpótláskorú Tadissi Martial Linzben nyert világbajnoki ezüstérme jelzi, hogy már most is van olyan versenyzőnk, aki a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Az U21-es világbajnok Hárspataki Gábor nevével fémjelzett fiatal korosztálynak erre a szintre kell eljutnia, ha ötkarikás álmokat dédelget. A tokiói olimpián küzdőtérre lépni ugyanis már önmagában dicsőség lesz.