UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-11-02 17:54

Grúziai élmények

Varga Péter csapatvezető szerint mind a négy magyar sakkozó helytállt a grúziai Batumiban megrendezett alsó korcsoportos világbajnokságon, és csak hajszálon múlt az újabb éremszerzés.

Lakner Gábor Ahogy arról beszámoltunk, négy magyar sakkozó vett részt a grúziai Batumiban rendezett alsó korcsoportos világbajnokságon. Közülük Gaál Zsóka szerepelt a legjobban, aki kilencedikként zárt az U10-es lányok között. Az U12-es lányok mezőnyében Juhász Judit a 32., az U12-es fiúk között Csíki Endre az 56., míg az U8-as fiúk versengésében Szadai Dávid a 91. helyen végzett. Honlapunk Varga Péter csapatvezetőt kérte fel szakmai értékelésre: „Elöljáróban annyit mindenképpen el kell mondanom, hogy az ilyen versenyeken el kell felejteni az Élő-pontszámokat, ugyanis semmit nem jelent, hogy valamelyik fiatalnak akár kétszázzal több vagy kevesebb az értékszáma. Minden országból a legjobbak neveznek, az összes mérkőzésen meg kell küzdeni a pontért, a játékosok pedig gyakran az értékszámuknál jóval magasabb szinten sakkoznak.”
Gaál Zsóka Varga Péter
Gaál Zsóka Varga Péter
„Zsóka kilencedik helye óriási bravúr, hiszen kilencévesen még fiatalnak számít a korosztályában. Még ennél is több volt benne, de picit elfáradt a végére, mentségére szóljon, betegséggel is küszködött. Hiszem, hogy ennek a versenynek azért kellett így alakulnia, hogy a tapasztalatokat felhasználva jövőre megnyerje a világbajnokságot. Senki sem játszotta le, egyik riválisa sem tart előbb, az első négyből kettőt megvert, egyértelműen a világ élvonalában van a helye.” Varga Péter a többiekkel sem volt elégedetlen, hiszen mindenkinek voltak nagyszerű momentumai a hosszúra nyúlt, kéthetes versenyen. „Juhász Judit szintén betegséggel küzdött, amiatt rosszul is kezdett, de aztán nagyon szépen magára talált. Zsinórban öt mérkőzést nyert, majd elveszítette ugyan az utolsó hármat, de azokon is kifejezetten jól sakkozott. A mongol Munguzul például olyan végjátékban győzte le, amilyet kétezer-négyszázas értékszámmal rendelkező sakkozóktól szoktunk látni. Csíki Endrét visszavetette a harmadik fordulóban elszenvedett veresége, majd ő is szépen felzárkózott. Ő is kicsi még a korcsoportjában, talán annak is köszönhető, hogy az utolsó fordulóban elvitte a hév. Pedig ha azt a mérkőzést megnyeri, a huszonhetedik helyre lépett volna előre. Szadai Dávid abszolút újonc volt, és bár a számszerű eredménye nem olyan jó, a mutatott játéka bizakodásra ad okot. Meg kellett tapasztalnia, milyen is a világbajnokság.” A csapatvezető a körülményekkel elégedett volt, a szállás, az étkezés és a versenyhelyszín is megfelelt a világbajnokság igényeinek. A szervezésben azonban akadtak hiányosságok. „A ma kezdődőtt országos gyermek- és ifjúsági csapatbajnokságon több asztalt közvetítünk élőben, mint amennyit Grúziában mutattak. Az a közvetítés is akadozott, így nehezen tudtam nyomon követni, mi történik a négy versenyzőnkkel. Az már nem a szervezők sara volt, hogy tizennégy napból tízen esett az eső, így nem nagyon tudtunk kimozdulni.”