UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-11-06 12:37

Csúcsok futószalagon

Elsősorban a felnőttkorú úszókról szólt a Százhalombattán rendezett rövid pályás, felnőtt országos úszóbajnokság, de a reflektorfényen kívül esve a korosztályos sportolók is szép teljesítményekkel rukkoltak elő: az MTK-s Hímer Krisztofer (2000) például többször is új évjáratos csúcsot úszott.

reb Arccal a decemberi windsori rövid pályás világbajnokság felé – és a hagyományoknak megfelelően is – nagy súlyt helyeztek az úszók a százhalombattai rövid pályás ob-ra. A prímet természetesen a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vitte, aki újonnan alapított egyesületének, az Iron Aquaticsnek a képviseletében 17-ből (azaz az összes egyéni számból) 16-ot megnyert. A tökéletes „lőlap” csupán azért hibádzott, mert az előfutamban 50 m gyorson bemozdult a rajt előtt, és ezért kizárták. Az „Iron Lady” a váltókban is nevezett, s klubja 13-16 éves fiataljaival szállt vízbe, ám a stafétáknak még nem termett babér.
kesely_harmadik
kesely_harmadik
Az ob is dönt arról, kik utazhatnak a decemberi kanadai vb-re, így a legjobbak odatették magukat, s kevesebb látványos babér termet a legfiatalabbaknak. Ha reflektorfénybe nem is kerültek, remek egyéni teljesítményeket hozott nekik is a viadal. Késely Ajna 400 és 800 m gyorson is dobogóra állhatott, a 400 m-en elért 4:06,42 ideje pedig a tíz legjobb LEN-pontot érő úszás rangsorában a kilencedik lett, így az ob utolsó napját követően, a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának beiktatási ünnepségén ő is egyike volt azoknak, akik megkapták a szövetség szponzorai által felajánlott, értékes különdíjat. Nagy versenyt tudhat maga mögött az MTK-s Hímer Krisztofer is. A 2000-es születésű úszó 50 m gyorson és 50 m pillangón is évjáratos csúcsokat úszott. Utóbbi számban egészen a döntőig jutott, háromszor javította meg a korosztály legjobbját, s hatodik lett. Az ugyancsak 2003-as születésű Nagy Réka szintén többször átírta évjárata csúcsait, 200 m mellen pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1999-es egri Németh Nándor egyéniben és váltóban is tempózott korosztályos rekordot a királyszámban, 100 m gyorson, a fináléban végül ötödik lett. Hosszú lenne felsorolni, ki és melyik számban ért el korosztályos legjobbat, az alant mellékelt jegyzőkönyvben azonban minden adat megtalálható. Ott nem jegyzik az egyéni csúcsokat, vélhetően akkor alig tudnánk sorra venni a sikeres úszókat, egy fiú eredményei azonban körbefutották a magyar sajtót. A Bors írta meg, hogy az ötszörös ötkarikás bajnok Egerszegi Krisztina 16 éves fia, Vigassy Bálint négy számában is megdöntötte egyéni legjobbját. Igaz, az eredményekkel jellemzően a mezőny második felében jegyezték (200 m háton a 2:08,27 viszont a 16. időt jelentette), részben neves szülője miatt mégis kiemelt figyelem irányult az érdi úszóra. „Szorgalma, akarata Krisztáé. Mivel Bálint elsőéves ifjúsági, a következő másfél-két évben dől el, kinövi-e magát klasszissá. Későn érő típus, ám a hátúszótechnikája a mamáját idézi. Szerencsére, a szülei nem követelik tőle a nagy eredményt, így lelki teher nélkül úszik. Édesanyja egy-két tanáccsal azért segíti” – jellemezte tanítványát Selmeci Attila. A fiú ösztöndíjjal az Egyesület Államokban szeretné folytatni egyetemi tanulmányait, s célja a tokiói olimpián való indulás. Az ob jegyzőkönyvét itt éri el.