UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-11-08 16:44

Vitorlát bontott a 29er

Az őszi szünetben tartotta első edzőtáborát a Spartacus Vitorlás Egylet 29er-különítménye. A legdinamikusabban fejlődő nemzetközi ifjúsági páros hajótípusban idehaza is egyre többen versenyeznek.

UP-info Az őszi szünetben tartotta első edzőtáborát a Spartacus Vitorlás Egylet 29er-különítménye. A fiatalok nagyszerű időjárási viszonyok között fárasztó napokat töltöttek Balatonföldváron. Az edzőtábort a Spartacus 29er-edzője, Goszleth Marcell vezette. Köszönhetően az időjárásnak – no meg a nagyszerű ruházatnak – az ifjú 29er-vitorlázók, akik nemrég még „öreg Optimistesek” voltak, napi több órát töltöttek vízen a nem ritkán négyes-ötös Bft erejű szélben. (A Beaufort szélerősség-skálán az ötös fokozat már élénk szelet jelent, közepesen magas, fehér tarajos hullámokkal.) A vizes foglalkozások előtt és után kondicionáló edzéssel teltek a napok.
IMGA0227
IMGA0227
Az edzőtábor segítette a párok összeszokását. A De Jonghe Arthur, Szabó Rudolf, a Lászlófy Ábel, Petrányi Botond, a Lászlófy Levente, Arányi Barna és a Ralovich Dávid, Borbás Barna egység mind Optimist hajóosztályból váltott 29er-re, így nekik újdonság a páros vitorlázás. A Kocsis Bálint, Pavlik András egység eddig a 420-as hajóosztályban jeleskedett, ők tehát már összeszokott párosként vághattak bele az új feladatukba. A balatonföldvári 29er-egységek két hét múlva a szlovén vizeken folytatják a felkészülést. A 29er ifjúsági osztály a legdinamikusabban fejlődő nemzetközi ifjúsági páros hajótípus. Kiválóan felkészít a nagy teljesítményű, gyors szkiffel való eredményes versenyzésre, megadja a modern vitorlázásban alkalmazott vitorlabeállítás, taktika és stratégia alapjait. Optimális kapuja tehát az olimpiai 49er, illetve 49erFX típusoknak. A 29er-ben alapos tudást szerző ifjúsági versenyzők sokkal könnyebben tanulhatnak bele a többtestű hajókkal történő versenyzésbe is. Így a 29er belépője lehet akár a Nacra17-es olimpiai osztálynak is. A Magyar 29er Osztályszövetség idén augusztusban alakult, és még ebben az évben megkezdi a tagfelvételt. A Spartacus Vitorlás Egyletben máris öt egység készül a jövő évi hazai és nemzetközi versenyekre, s már a Balatonfüredi Yacht Clubban is összeállt két 29er-egység. Ha minden a tervek szerint alakul, 2017-ben további egységekkel számolhatunk majd idehaza. A 29er Osztályszövetség várja mindazok jelentkezését, akik 29er hajóosztályban kívánják folytatni a vitorlázást az Optimist után, illetve azokét is, akik 420-as hajóosztályból ülnének át ebbe a korszerű és hatalmas vitorlázási élményt jelentő hajóosztályba. A Magyar 29er Osztályszövetség honlapja készül, addig is legegyszerűbben ITT érhető el.