UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2016-11-12 20:19

Szabina ismét hazahozta

Gercsák Szabina megvédte címét az U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon. A magyar versenyző a 70 kg-ban végzett az élen a Tel-Avivban zajló kontinenstorna második, egyben utolsó napján. A magyar csapat így mindegyik éremből nyert legalább egyet, és négy ötödik helyezést is szerzett.

Majer Dániel Eredményesen zárta az U23-as Európa-bajnokságot a magyar cselgáncsválogatott. A remek szereplésre a 70 kg-ban Gercsák Szabina tette fel a koronát. A felnőtt Eb-n korábban bronzérmesként végzett magyar lány címvédőként ismét aranyat nyert a korosztályban, Izraelben.
Szabina megvédte címét Fotó: Szalmás Péter
Szabina megvédte címét Fotó: Szalmás Péter
Szabina a tavalyi kadet-világbajnokságon bronzérmet szerző montenegrói Jovana Petković ellen kezdett, és a mérkőzés felének letelte után ippont dobott ellenfelén. Második meccsét Carola Paissoni ellen vívta és ugyan négy percet töltött a tatamin, sikerült túljutnia olasz riválisán. A harmadik körben nem akárki, hanem a 2014-es junior-világbajnokság ezüstérmese, a brit Ebony Drysdale Daley testén át vezetett az útja. Jukóval bizonyult jobbnak. Az elődöntőben a tavalyi juniorvébé görög ezüstérmese, Elisavet Telcidu várt rá, hogy aztán másfél perc alatt ipponnal kikapjon. A döntőben újabb brit, Katie Jemima Yeats-Brown következett, aki különösebb ellenállást nem tanúsított, Szabina pedig két jukóval és egy vazarival megszerezte az első helyet. A tavalyi junior Európa-és világbajnokság győztese tehát az U23-asok kontinenstornáján megvédte címét, a sportág 21. Eb-aranyát nyerve a korosztályban. Szabinán kívül a nap három másik magyar indulójának teljesítménye kecsegtetett még éremmel, de végül mindannyian be kellett érjék az ötödik hellyel. Salánki Evelin (78 kg) két győzelmet követően az elődöntőben a korábbi junior Európa-bajnok ukrán Anasztaszija Turcsintól szenvedett vereséget ipponnal, a 78 kiló fölöttiek között Szigetvári Mercédesz a vigaszágon pedig a szintén ukrán Jelizaveta Kalaninától kapott ki. A férfiak között is megvolt az esély az éremre, ráadásul duplán, a 100 kilós Ohát Zalánt először a későbbi győztes orosz Nyijaz Biljalov verte ipponnal az elődöntőben, majd a harmadik helyért kapott ki a szintén orosz Nyijaz Iljaszovtól, ugyancsak ipponnal. A kétnapos U23-as Európa-bajnokságot egy arany-, két ezüst és egy bronzéremmel, valamint négy ötödik és egy hetedik helyezéssel zárta a magyar küldöttség, teljesítve Nagy András szakágvezető reményeit, aki honlapunknak nyilatkozva minimum két érmet és két pontszerző helyezést remélt.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, TEL-AVIV A második versenynap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése Férfiak. 81 kg: Koba Micsedlisvili (Grúzia), 90 kg: Beka Gviniasvili (Grúzia), Kordély Péter helyezetlen, 100 kg: Nyijiz Biljalov (Oroszország), ...5. Ohát Zalán, +100 kg: Jakiv Kammo (Ukrajna) Nők. 70 kg: GERCSÁK SZABINA (MAGYARORSZÁG). 78 kg: Anasztaszija Turcsin (Ukrajna), ...5. Salánki Evelin, +78 kg: Ivana Sutalo (Horvátország), ...5. Szigetvári Mercédesz, ...7. Kárpáti Emese.