UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-11-14 09:00

Tokióért tornászik

Két arany- és két ezüstérem az ifjúsági országos bajnokságon, majd egy harmadik, egy negyedik és egy ötödik hely Liberecben az Olimpiai Reménységek Versenyén. Ez az eddigi eredménysora a szezont igazán ígéretes kezdő, immár a Győri AC színeiben szereplő tornászreménységnek, Fehér Nórának.

STJ „Az ifjúsági országos bajnokság egyéni összetettjének megnyeréséért kapott Kanyó-kupa igazán méretes trófea, a gerendán elért első helyért járó másik Kanyó-kupa ennél kisebb és formára is teljesen más, vagyis nem lehet összekeverni őket.” Mindezt Fehér Nóra (14), a Győri AC tornásza mondja, aki a korosztályos ob-n további két ezüstöt is begyűjtött, mégpedig korláton és talajon, s aki nagyon büszke rá, hogy elnyerte a legendás tornásznő emlékére alapított trófeákat.
A gerendán is országos ifjúsági bajnok lett
A gerendán is országos ifjúsági bajnok lett
„Az igazat megvallva nem számítottam ilyen jó eredményekre, hiszen nyáron tértünk haza Bécsből, és a költözködés megnehezítette a felkészülésemet. Az idény első versenyén kevesebbel is beértem volna, de persze boldog vagyok, hogy négyszer is a dobogón állhattam.” A Fehér família az édesapa munkája miatt töltött el egy év nyolc hónapot Ausztriában, ám éppen Nóra érdekei miatt döntött a hazatérés mellett. A korosztálya legjobbjai közé tartozó ifjú tornászhölgy ugyanis folyamatosan ingázott az osztrák és a magyar főváros között, hiszen az edzőtáborok miatt rengeteg időt kellett Budapesten tölteni. Ezért aztán összeült a családi tanács, és megszületett a kompromisszumos megoldás: az eredetileg Budapesten élő Fehérék Győrbe tették át a székhelyüket, ami az édesapának és Nórának is nagyjából félúton van Bécs, illetve Budapest felé.
Büszke arra, hogy elnyerte a Kanyó-kupát
Büszke arra, hogy elnyerte a Kanyó-kupát
„Ausztriában a futball és a sízés a két slágersport, a többit lényegében amatőrként űzik. Ez a tornasportban is meghatározza a szülők, az edzők és a versenyzők hozzáállását. Ráadásul egyetlen viadal, az Alpok-Adria-kupa kivételével nem tudtam versenyeken indulni bécsi klubom színeiben, és emiatt az osztrák trénerem szép lassan lemondott rólam. Az utolsó időszakban lényegében önmagam edzője voltam, ami a legkevésbé sem ideális állapot. Mégsem bánok semmit sem, mert így is rengeteget okultam; megtanultam önállóan dönteni, önállóan leküzdeni az akadályokat.” Nóra háromévesen került kapcsolatba a sportággal. Ahogy édesanyja fogalmaz, „mivel a lakás folyton úgy nézett ki, mint egy játszótér”, elvitték a mozgékony kislányt a Fradi ovis tornájára, hogy levezethesse fölös energiáit. Eleinte heti két foglalkozáson vett részt, de az éles szemű szakemberek gyorsan kiszúrták a gyerekseregből, így nagycsoportosként már naponta járt edzésre. Noha a szertorna nem éppen veszélytelen műfaj, a szülők sosem aggódtak kislányuk testi épségéért. Egyrészt, mert apró gyerekként úgy produkált meghökkentő mozdulatokat a játszótéri mászókán, hogy az ijedtség halvány jele sem látszott rajta, másrészt az évek során a szülők is megtapasztalták, hogy mire egy-egy új elemmel felengedik a szerre a versenyzőt, addigra az adott mozdulatsort több százszor elismétlik teljesen biztonságos körülmények között. Nóra amúgy is szerencsés alkat, ez idáig elkerülték a komolyabb sérülések. A boka bedagadására, vagy éppen a különféle húzódásokra pedig úgy tekint, mint a sportággal óhatatlanul együtt járó apróbb kellemetlenségekre. Kedvenc szere a korlát, mert „mindig is itt volt a legnagyobb anyagerősségű gyakorlatom”, de a többit is szereti, vagyis igazán sokoldalú tornász.
A nyaraláson sem tud elszakadni a tornától
A nyaraláson sem tud elszakadni a tornától
A Ferencváros után a KSI-hez igazolt, a sportiskolásoknál majdnem nyolc évet töltött el. Ott indult el igazán a pályafutása, amelynek az egyik eddigi csúcspontjaként idén bekerült a berni ifjúsági Európa-bajnokságon szerepelt magyar csapatba. A lakhelycsere után a nyáron természetesen klubot is kellett váltania, ezért igazolt a Győri AC-hoz. A kisalföldi városban a férfitornának jeles hagyományai vannak (a polgármester Borkai Zsolt maga is olimpiai bajnok lólengésben), a női szakág azonban csak tavaly tavasszal, 42 év szünet után éledt újjá. Egyelőre az első lépéseknél tartanak, pillanatnyilag még a létesítményhelyzet sem ideális, ám javában épül a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) a mindent igényt kielégítő terem. Ha az elkészül, kifogástalan körülmények között készülhetnek majd a győri versenyzők; Nóra jelesül az olimpiai 6. helyezett Fajkusz Csaba irányításával. A Fehér család tagjai egyelőre új otthonukat igyekeznek belakni, ezért túl sok idejük nem volt arra, hogy felfedezzék maguknak a várost és környékét. Pingpongversenyen viszont már jártak, mert Nóra fivére asztaliteniszező. A tornászlány napjai alapvetően az iskolában és az edzőteremben telnek. Hivatalosan magántanuló, ám amikor ideje engedi, bejár az órákra, megírja a dolgozatokat, mert így jobban halad, mintha otthon, egyedül kellene bemagolnia a leckéket. Elvben már elsős gimnazista lenne, de az ausztriai bizonyítványát honosíttatni kellett volna, ezért inkább úgy döntött a szüleivel egyetértésben, hogy újrajárja a nyolcadikat. Jövőre aztán szeretne „rendes” gimnazista lenni, amennyiben sportbéli elfoglaltságai ezt megengedik. Ha nem, akkor a helyi sportiskolába jelentkezik, ahol rugalmasan összehangolják a tanrendet az edzésnaptárral. Ami a lényeg: Nóra komolyan odafigyel a tanulásra is.
Dobogón a libereci ORV eredményhirdetésekor
Dobogón a libereci ORV eredményhirdetésekor
Ami a sportszakmai elképzeléseit illeti: a héten szerdától Budapesten edzőtáborozik, aztán pedig a hétvégén – „kölcsönjátékosként” – a KSI együttesét erősíti majd az ifi csapatbajnokságon. Egy héttel később a mesterfokú bajnokságra kerül sor Győrben, mégpedig a szuper csb-vel együtt, azaz a felnőttek és az utánpótlás legjobbjai közösen, egymás ellen versenyeznek. Nóra középtávú terveinek középpontjában az EYOF áll, 2018-ban pedig újabb nagy váltás következik majd a karrierjében, mivel a tornában 16 éves kortól a lányok már a felnőttek között versenyeznek. Nóra célja, hogy seniorként is megállja a helyét, induljon Európa- és világbajnokságokon, 2020-ban pedig szeretné kvalifikálni magát a tokiói olimpiára.

FEHÉR NÓRA EDDIGI LEGJOBB EREDMÉNYEI Kadet ob-győztes korláton Ifjúsági Budapest-bajnoki második helyezett összetettben Az ifi szerbajnokságon talajon első, korláton, gerendán és ugrásban második A nagyszombati nemzetközi versenyen az ifik mezőnyében korláton és ugrásban második, összetettben, talajon és gerendán harmadik A berni ifjúsági Európa-bajnokságon csapatban a 11. Az ifi ob-n összetettben és gerendán aranyérmes, korláton és talajon ezüstérmes A libereci Olimpiai Reménységek Versenyén korláton 3., csapatban 4., ugrásban 5. helyezett