UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-11-16 17:54

Fiatalok is utaznak

Három, a nyáron még ifjúsági Európa-bajnokságon érmes fiatal úszó is utazhat a decemberi rövid pályás felnőtt-világbajnokságra, Windsorba: a 15 éves Késely Ajna, illetve az egyaránt 17 esztendős Barta Márton és Márton Richárd is indulhat Kanadában.

reb Noha Hosszú Katinka keddi nyílt levelét követően elsősorban a közte és az úszószövetség, illetve Gyárfás Tamás elnök közötti háború újabb állomásáról szólt a szerdai sajtótájékoztató, „úgy mellékesen” ismertették a decemberi, kanadai rövid pályás úszó-világbajnokságra utazó magyar küldöttség névsorát is.
kesely_ajna03_szalmas_mob
kesely_ajna03_szalmas_mob
A keretben több utánpótláskorú sportoló is helyett kapott. A 15 éves Késely Ajna szereplése semmiképpen sem tekinthető meglepetésnek, hiszen a Kőbánya SC fiatalja már az olimpián is indulhatott a felnőttek között. Ugyanakkor most nem az utóbbi időszakban megszokott gyorsúszószámokban rajtol, hanem a neki kedves, ám világversenyen kissé hanyagolt 200 m pillangón. A nyáron még a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon remeklő és dobogóra álló – Késely Ajna négy aranyérmet szerzett ott – Barta Márton (17) és Márton Richárd ugyancsak lehetőséget kap Kanadában. A sportág nagy ígéreteinek egyikeként számon tartott Barta két vegyesszámban, a rövid pályás specialitásnak számító 100 m-en, továbbá 200 m-en próbálhatja ki magát. Márton Richárd (17) ugyancsak utazhatott a riói olimpiára, ám ott végül nem úszott, Windsorban viszont garantáltan rajtkőre léphet, 400 m gyorson tempózik. A 19 éves Rasovszky Kristóf kitűnő szezont zárt 2016-ban, hiszen a világ- és Európa-bajnokságot nyert a junior nyílt vízi úszók 10 km-es számában; ezúttal 1500 m-en úszik, illetve 50 és 100 m háton. „Az olimpián az volt a célunk, hogy minél nagyobb legyen a versenyzői létszám, mivel ez tette lehetővé, hogy edzők, gyúrók és orvosok a lehető legnagyobb számban utazhassanak az úszókkal. Most az lesz a cél, hogy minél eredményesebb legyen a küldöttség. Éppen ezért a szintidőket is nagyon magasan húztuk meg, jóval a vb A szintje fölött. Az előző világbajnokság hatodik-nyolcadik helyezett időit vettük figyelembe” – mondta Hargitay András szövetségi kapitány, ami még értékesebbé teszi a fiatalok indulását.