UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-11-18 18:34

Tesztre fel!

Alaposan meglepte a 17 éves Barta Mártont, hogy indulhat a december 6-án, a kanadai Windsorban rajtoló felnőtt rövid pályás úszó-világbajnokságon. Igaz, a 25 m-es medence meglehetősen távol áll a Szombathelyi Vízmű sportolójától, de most erősen a fordulókra gyúrnak edzőjével, Budavári Istvánnal.

reb Ahogyan arról honlapunk is beszámolt, a krém mellett a nyári, hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon remekül szereplő korosztályos úszók (legalábbis a többség) rajtkőre állhatnak a felnőttek decemberi rövid pályás vb-jén. A lehetőség Késely Ajnát, Márton Richárdot és Barta Mártont érinti. Előbbi kettő a riói olimpiára is utazhatott (igaz, Márton végül nem versenyzett), Barta Márton viszont először indul felnőtt világversenyen: 100 és 200 m vegyesen.
barta_marton_musz
barta_marton_musz
„Először a rövid pályás országos bajnokság előtt, egy úszótársamtól hallottam róla, hogy esetleg az ifjúsági kontinensviadal érmesei utazhatnak Windsorba, s végül az ob végén dőlt el, hogy tényleg mehetek – mondja a nyáron 200 és 400 m vegyesen második tinédzser. – Abszolút meglepett a lehetőség, hiszen nagyon messze voltam az erős szintidőktől. Ráadásul igencsak távol áll tőlem a 25 méteres medence, gyengék a fordulóim, most viszont ráfeszültünk, és minden erővel javítani próbáljuk.” A fokozott lábmunka eleve ráfér Bartára, mert nyáron, alig egy héttel az Eb-t követően futás közben elszakadt a külső bokaszalagja, így hosszabb kihagyás következett, a gyógytornát csak szeptember végén hagyta el. „Piszok nehéz volt visszarázódni a rendes kerékvágásba, ráadásul újítják fel az uszodát Szombathelyen, így egy távolabbi létesítménybe jártunk edzeni. Szép lassan persze helyére került mindent.” A tanulásra kifejezetten nagy hangsúlyt helyező Barta az ob előtt is edzőtáborban vett részt, most pedig is az érdiekkel készül Hódmezővásárhelyen, de az iskolai tananyagot így is igyekszik elsajátítani. Leckének, pontosabban tesztnek fogja fel a windsori vb-t is. „Izgulok, mégiscsak a világ legjobbjaival indulhatok majd. Nincsen konkrét célkitűzésem, tapasztalatot akarunk szerezni. Jövőre Indianapolisban rendezik meg az ifjúsági világbajnokságot, amely ugyanez az idősáv lesz, így a felkészülésben szeretnénk modellezni, hogyan haladjunk és mikor vegyünk vissza a terhelésből.”