UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-11-22 09:30

Gombócból is sok

Ha valamelyik játékosnak sül is a keze, akkor sem gyakori, hogy egy mérkőzésen 17 gólt szerez. A 16 éves Bálint Bence viszont elmondhatja magáról: neki sikerült. Ráadásul válogatott kézilabda-mérkőzésen. Az eset apropóján mutatjuk be a NEKA balátlövőjét.

reb Egy-egy ihletett formában lévő kézilabdázónak kijöhet a lépés, lő kilenc-tíz gólt valamelyik gyengébb csapat ellen. Bálint Bence viszont ritkán látott produkcióval rukkolt elő nemrég, amikor a franciaországi felkészülési tornán szerepelt a serdülőválogatott. A Nemzeti Kézilabda Akadémia játékosa a futottak még kategóriába igazán nem sorolható Izland korosztályos csapata ellen hintett „szerény” 17 gólt, a végeredmény egyébként 35-28 lett.
balint_bence01
balint_bence01
„Pedig talán csak három-négy hetest lőttem – idézi fel a különleges mérkőzést Bálint Bence. – Igazából minden meccset befolyásol az első néhány megmozdulás, mert ha sikerülnek, utána könnyebben jön be minden. A társak is kerestek a labdával, szóval jó dolgom volt. A többiek a meccs után, azóta pedig néha viccelődnek az esettel, miért nem jött össze megint a tizenhét gól.” Utólag jó döntésnek bizonyult, hogy általános iskolás korában nem a labdarúgást, hanem a kézilabdát választotta, akivel Kovács István testnevelő és edző ismertette meg a sportágat. „A mai napig nem tudom, miért a kézi mellett döntöttem, hiszen apukám labdarúgó volt, és szerette volna, ha én is követem” – mondja Bence. A dabasi fiú a helyi csapatban kezdett el játszani, de mert az egyesület szakmai partnerséget tart a Nemzeti Kézilabda Akadémiával, természetes volt, hogy Bálint Bence is részt vesz a kiválasztó napon. Felkeltette az edzők figyelmét, így már második évét tölti a balatonboglári intézményben. „A Balatonfüred is megkeresett, de az akadémiát választottam. Kezdetben nem volt egyszerű, mert távol költöztem a családomtól, s nehéz volt megszokni az új környezetet. A csapattársak azonban gyorsan a barátaim lettek, így már otthon érzem magamat.” A NEKÁ-n számos kiemelkedő játékos szerepel együtt, amelynek előnyei éppúgy vannak, mint hátrányai. „Dabason nem kellett küzdeni a csapatba kerülésért, kevesebb jó játékos szerepelt együtt. Jó, hogy itt sokan vagyunk, mert már az edzésen is kiemelkedőt kell nyújtani, egészséges versenyszellem munkál bennünk, és lehet tanulni egymástól. Az persze hátrány, hogy kevesebbszer kerülök pályára, mintha Dabason kézilabdáznék. Igaz, az idősebbek, az ifjúságiak között szerepelek, plusz a fontosabb meccseken visszajátszom a korosztályomba, a serdülőkhöz, így összességében elég lehetőséget kapok.” A klubban és a válogatottban egyaránt Vágó Attila az edzője: a mindennapokban gyakran irányítóként számít rá, míg a válogatottban balátlövőként szerepel. Bálint Bencéhez mostanság inkább az átlövőposzt áll közel, de nincs kedvence: vallja, abban a szerepkörben kell jól játszani, amelyiket éppen rá osztják. A céljaival kapcsolatban határozott: „Talán még nem mindenki mondja ki, de én nem hezitálok: meg akarjuk nyerni a válogatottal a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.”