UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-11-23 09:33

Az Ajax dán titánja

A Zlatan Ibrahimovicot felfedező játékosmegfigyelő talált rá a 19 éves Kasper Dolbergre, a fiatal topjátékosokat csak úgy ontó Ajax dán válogatott futballistájára. A tejfölszőke tini Kazahsztán ellen már hazája felnőtt csapatában is bemutatkozott, a hétvégén pedig megszerezte élete első mesterhármasát a holland bajnok együttesében.

Majer Dániel Fiatal, erős, gyors és napról napra jobb lesz. A 19 éves silkeborgi születésű Kasper Dolberg figyelemreméltó bemutatkozáson van túl az Ajax felnőttcsapatában, útját gólok és gólpasszok övezik, sokan pedig már a jövő egyik legjobb csatárát látják benne.
Fizikumra sem lóg ki a felnőttek közül Fotó: goal.com
Fizikumra sem lóg ki a felnőttek közül Fotó: goal.com
Mindössze néhány, a holland élvonalban eltöltött hónap alatt olyan hírnévre tett szert, hogy több nagy angol klub is a kívánságlistája élére tette. Ebben nagy szerepet játszott a 21 tétmérkőzésen szerzett 11 gólja és három asszisztja. A bajnokságon túl az Európa Ligában is betalált, a Standard Liège elleni 1-0 alkalmával győztes, a Celta Vigo 3-2-es legyőzése során vezető gólt szerzett. Az eddigi csúcspont viszont egyértelműen a hétvégén, a NEC Nijmegen elleni hazai bajnokin jött el, miután az első félidőben 18 perc leforgása alatt mesterhármast lőtt. Az amszterdami klub történetében mindössze Marco van Basten tudott ennél kevesebb idő alatt háromszor a hálóba találni egy mérkőzésen. Az európai klubfutball egyik legígéretesebb támadójaként saját csapatának stábját is meglepte, milyen gyorsan alkalmazkodott a felnőttfoci kívánalmaihoz. A legutóbbi idényben még az U19-es csapatot erősítette, az UEFA Ifjúsági Ligában négy meccsen három gólt jegyzett. Ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy Frank de Boer vezetőedző a télen magával vigye az első csapat edzőtáborába, a törökországi Belekbe az eredetileg szélső, az Ajax utánpótlásában szép lassan belsőcsatárrá formált tinit. „Nagy lehetőségek rejlenek benne. Elég nagy, erős, remekül lő, és összességében minden tulajdonsággal bír, amely jó csatárrá teheti” – jellemezte játékosát a holland válogatott és a Barcelona korábbi klasszisa. A NEC elleni mesterhármas: Az aktuális szezon elején úgy tűnt, komoly versenyhelyzet alakul ki közte és a Chelsea-ből kölcsönbe érkezett 21 éves Betrand Traoré között. Eleinte inkább a Burkina Fasó-i csatárnak állt a zászló, mivel korábban dolgozott már együtt a nyáron de Boert váltó Peter Bosz-sal. A 23 esztendős Hakim Ziyech érkezésével azonban minden egy csapásra megoldódott, és az új játékrendszerben már mindkét fiatal helyet kapott, Traoré a jobb szélen, Dolberg középen rohamozhatott. Néhány hónapnyi kiugró teljesítménytől persze még nem szabad hasra esni, különösen a fiatalokat bátran kipróbáló Ajax esetében, Dolberg mutatói azonban kiugróak. Nyolc találatával vezeti a holland élvonal góllövőlistáját, a fejlődése nem szokványos: az U19-es csapatból ugyanis általában a másodosztályban szereplő, tartalék együttesbe lépnek a fiatalok. Mindemellett pedig a felnőtt válogatottban is debütált már a Kazahsztán elleni vb-selejtezőn, mindössze egy mérkőzéssel a háta mögött az U21-es csapatban. „Úgy érzem, a testem rendkívül sokat erősödött az elmúlt két hónapban. Nem mondanám, hogy fel volt készülve az Eredivisie jelentette terhelésre” – nyilatkozta.
Edzői szerint meglehetősen nyugodt, már-már rezignált Fotó: metronieuws.nl
Edzői szerint meglehetősen nyugodt, már-már rezignált Fotó: metronieuws.nl
Edzői a könnyedséget emelik ki: neki minden olyan egyszerűnek és természetesnek tűnik. A labdakezelése kiemelkedő, az segíti abban, hogy gyakorlatilag a pálya bármely részén időt és területet tud nyerni magának. A technikai tudása a testi erővel és gyorsasággal párosulva főként az angol kluboknak lehet vonzó, a Premier League-ben ugyanis nem élnek meg az ügyes, ámde törékeny labdarúgók. Age Hareide, a dán válogatott szövetségi kapitánya így jellemezte: „ritka specialistája a helyzet nélküli gólszerzésnek, elképesztően kevés is elég neki a ziccerbe kerüléshez. Nyugodt srác, rendkívüli esemény kell ahhoz, hogy kizökkenjen. Jon Dahl Tomasson másodedző szerint arra sem reagálna, ha meztelen nő ugrana elé a pályán, annyira fókuszált.” Tizenkét holland élvonalbeli bajnoki után korai még jósolni, az azonban biztos: ha ilyen ütemben fejlődik, semmi sem mentheti meg attól, hogy Európa valamelyik gigaklubjában kössön ki. Akár már a télen.