UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-11-23 13:58

Fekete-fehér fesztivál

Idén másodszor rendezik meg a Magyar Sakkhagyományokért Fesztivált, amelyen találkoznak az olimpiai bajnok nagymesterek és az új generáció képviselői. A szombati programot szimultán és gyermekverseny színesíti.

L. G. A Magyar Sakkozásért Alapítvány szervezésében szombaton rendezik meg a II. Magyar Sakkhagyományokért Fesztivált.  Az alapítvány első versenyét a Nemzet Sportolója címmel is elismert nemzetközi nagymester, Portisch Lajos hetvenötödik születésnapjának alkalmából szervezte meg, a tornát a régi vetélytársak előtt az ünnepelt nyerte meg. Tavalyelőtt aztán a Generációk csatája keretében – ugyancsak az alapítvány szervezésében – Portisch megmérkőzött Rapport Richárddal, s az akkor 18 éves „kihívó” 3,5-0,5-re győzött.
sakkhagyományokért
sakkhagyományokért
A nagy sikerrel zárult rendezvények folytatásaként szombaton ismét benépesítik az MVM-székházat a sportág jeles képviselői és a jövő potenciális sztárjai. A program 10 órakor a Mester és tanítványa-tornával kezdődik, melyen kétfős csapatok úgynevezett négykezes partikat játszanak, azzal a csavarral, hogy a csapattagok egymással nem kommunikálhatnak parti közben. A hétfordulós megméretés után pódiumbeszélgetés következik az 1978-as Buenos Aires-i olimpiai aranyérmes sakkcsapat tagjaival, Portisch Lajos, Csom István, Ribli Zoltán nemzetközi nagymesterekkel, valamint az új generáció képviselőivel, köztük a 14 éves Kozák Ádámmal. A Nemzet Sportolója, Portisch Lajos barátságos partit is játszik, ellenfele Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas rendező, színházigazgató lesz. A bemutató után szimultán következik negyven táblán a nagymesterek részvételével. A programot 14 órától 17 óráig hétfordulós gyermekverseny zárja, melyre csütörtökig lehet jelentkezni a [email protected] címen. Tavaly adták át először a Magyar Sakkhagyományokért Díjat, amelyet a Magyar Sakkozásért Alapítvány azért hozott létre, hogy megköszönje azok munkáját, akik az életpályájuk során a háttérben dolgozva is sokat tettek a magyar sakkhagyományokért. Idén ketten kaphatják meg, a Portisch Lajos által vezetett háromfős grémium döntése alapján. Az ünnepélyes átadó szintén az ingyenesen látogatható program részét képezi.