UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-11-24 11:22

Érem nélkül

Három nappal az ifjúsági ökölvívó-világbajnokság zárása előtt az utolsó magyar is elbúcsúzott. A legtovább a 69 kg-os Kozák László húzta, ő a negyeddöntőben esett ki, pontozásos vereséget szenvedve angol ellenfelétől.

Majer Dániel Befejezte szereplését az ifjúsági ökölvívó-válogatott az Oroszországban zajló világbajnokságon, miután hat nap leforgása alatt mindegyik bokszolója kiesett. A legjobb teljesítményt Kozák László tette le az asztalra, három győzelmével a negyeddöntőig jutott.
A magyar csapat Fotó: boxing.hu
A magyar csapat Fotó: boxing.hu
A magyar csapat kilenc fővel utazott Szentpétervárra, hogy a vadonatúj, mindössze három éve átadott Szibur Arénában részt vegyen az év legfontosabb ifjúsági eseményén. A világbajnokságon 68 ország 351 versenyzője indult, az ifj. Balzsay Károly és Füzesy Zoltán vezette válogatott viszont nem teljes létszámmal, szupernehézsúlyban ugyanis nem tudtak a várt színvonalat megütő ökölvívót indítani. A magyar bokszolók már a kezdést megelőzően három, sőt, tulajdonképpen négy nappal megérkezett a helyszínre, a hivatalos, csütörtöki rajtot ugyanis erőnyerőként még mindannyian kihagyták. Pénteken aztán indult a nagyüzem az aréna mindkét ringjében, összesen négyen léptek kötelek közé a magyarok közül. Serbán Henrik (60 kg), Botos Károly (64 kg) és Tallósi Péter (81 kg) egyaránt a legjobb 32 közé igyekezett bejutni, ez azonban egyiküknek sem jött össze. Serbán egy szorosabb menetre volt képes az olasz Francesco ellen, Füzesy elmondása szerint ezután szétesett, lelassult és simán kikapott. Tallósi a kellemetlen harcmodorú, balkezes ukrán Szavickij ellen leginkább az önfejűsége miatt bukott el, az edző utasításait ugyanis egyáltalán nem követte. A legbosszantóbb vereség Botosé volt, a megilletődött kezdés után fokozatosan jött fel a fülöp-szigeteki Chavez ellen, az utolsó menetet már tisztán nyerte, Füzesyék meglepetésére azonban 3-2-re kikapott. A mundér becsületét a tizenhat közé jutásért bokszoló Kozák László (69 kg) mentette meg, miután magabiztosan, idén másodszor is legyőzte a spanyol Hernandezt, igaz, az utolsó menetben kissé felesleges verekedésbe is belement. A szombati, harmadik napon három magyar vereség következett. Virbán Gábor (49 kg) az orosz Vologyija ellen több tiszta találatot jegyzett ugyan, de a védekezésébe becsúsztak hibák, az egyhangú pontozásos vereséget viszont így is meglepetésként fogadta a magyar stáb. Mislai Kristóf (56 kg) már jóval simábban kapott ki a kirgiz Ramazantól, rá is kellett számolni. Szaka István (52 kg) viszont ismét nagyot küzdött, a második menetben az üzbég Otabek taktikaváltása kicsit ugyan megzavarta, az elsőben és a harmadikban viszont minimum egálban volt, a bírók viszont másképp látták.
Kozák nyerte a legtöbbet Fotó: boxing.hu
Kozák nyerte a legtöbbet Fotó: boxing.hu
Két nap alatt hétből hat vereség volt a mérleg, amelyen vasárnap javított, kettőből kettőt nyerve. Elsőként Árpád Viktor (75 kg) múlta felül a lett Albotinst egyhangú pontozással, majd Kozák László (69 kg) tette meg ugyanazt az egyiptomi Karimmal. Előbbi így a bemutatkozó mérkőzésén a nyolc közé, utóbbi a tizenhat közé jutott. Hétfőn Kocsis Richárd (91 kg) is debütált, erőnyerőként és a súlycsoport kis létszáma miatt mindjárt a negyeddöntőben léphetett szorítóba az üzbég Sohruz ellen. Becsületesen végiküzdötte a meccset annak ellenére, hogy rá is számolt a bíró, de értelemszerűen vereség lett a vége. Keddre, a vb hatodik, magyarok számára ötödik napjára két magyar versenyző maradt állva, mindkettő ringbe is lépett. Árpád Viktort (75 kg) már előre féltette Füzesy a nála jóval tapasztaltabb skót Hutchinsontól, mint kiderült, jogosan. Viktor jól bokszolt, betartotta az utasításokat, a rutintalansága miatt azonban alulmaradt. Kozák László (69 kg) viszont ezúttal is hozta a korábbi két mérkőzésén látott bokszát és fölényesen győzte le a német Mambergert. Kozák már a mérkőzés előtt is a legjobban teljesítő magyarnak számított a két nyertes meccsével, harmadik sikerével viszont toronymagasan a viadal legjobbja lett és bejutott a legjobb nyolc közé. Ott viszont másnap az angol Akbar pontozással jobbnak bizonyult nála. A magyar csapat legjobb eredményének tehát két ötödik hely bizonyult, amelyet a negyeddöntőbe alanyi jogon bejutó Kocsis és a három mérkőzést nyerő Kozák hozott össze. Értelemszerűen utóbbi teljesítményét lehet értékelni, főleg annak tükrében, hogy a 43 bokszolót felvonultató 69 kilós súlycsoportban induló magyar volt az egyetlen a csapatból, aki egynél több meccset tudott nyerni.