UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-11-25 19:44

Az elitkörre készülnek

Hamarabb eljön, mint gondolnánk. Nagyjából ez járhat az U17-es és az U19-es leány labdarúgó-válogatott tagjainak fejében, ha a jövő tavaszi elitkörre gondolnak. A november eleji sorsolást követően ugyanis már kézzel fogható közelségben érezhetik a mindent eldöntő, Európa-bajnoki részvételről határozó mérkőzéseket.

Majer Dániel Márciusban és májusban fontos feladat vár az U17-es és az U19-es leány labdarúgó-válogatottra, az Európa-bajnoki selejtező elitkörében ugyanis mindkettő megpróbál bejutni a kontinenstorna nyolcfős mezőnyébe. A feladat nem lesz egyszerű, a felkészülésről a kétszövetségi edzőt kérdeztük.
Tavasszal kiderül, ismét lesz-e ok az örömre Fotó: mlsz.hu
Tavasszal kiderül, ismét lesz-e ok az örömre Fotó: mlsz.hu
Az elitkörbe jutást Azerbajdzsán, Lengyelország és Észtország válogatottja ellen a büki minitornán kiharcoló U17-es együttes március 14-től 19-ig Szerbiában biztosíthatja be részvételét a kontinenstornán. „Lassan vége az U18-as bajnokság őszi szezonjának, jön a téli szünet. Január eleje, közepe felé kezdenek ismét készülni a klubjukban a lányok, februárban pedig a válogatottban is elkezdődik a ráhangolódás, minden héten lesz összetartás” – mondta Schumi Dorottya, az együttes szakvezetője. A felkészülési mérkőzések még szerveződnek, egyelőre a múlt havi selejtezős ellenfél lengyelek tűnnek biztos pontnak. Az elitkörben Skóciával, Írországgal és a házigazda szerbekkel került egy csoportba a válogatott. Az Eb-re a négyesek győztesei, illetve a legjobb második jut ki. „A skótok és az írek hasonló stílusban játszanak, mindkét csapat a brusztolós, ívelgetős foci híve, és a fejjátékra helyezi a hangsúlyt. Erre különösen fel kell készülnünk, mivel a korábbiakban a legtöbb gólt pontrúgásból kaptuk” – tette hozzá Schumi, aki elsősorban annak örülne, ha ezúttal teljes kerettel utazhatna a csapat, tavaly ugyanis négy-öt játékos is hiányzott. Az U19-es válogatott továbbjutása már jóval nagyobb bravúrnak számított. A montenegrói selejtezőtornát döntetlennel kezdte a csapat, majd a házigazdát és a jóval esélyesebb és erősebb dánokat 2-0-ra legyőzve mégis a csoport élén végzett. Turtóczki Sándor edző akkor azt nyilatkozta, hogy az északiak ellen mindennek stimmelnie kellett a győzelemhez. Ez a május 26-tól 31-ig Magyarországon rendezendő elitkörre különösen igaz lesz, ott ugyanis a spanyolokkal, belgákkal és oroszokkal kell majd felvenni a versenyt. „Áprilisban négy nemzetközi felkészülési mérkőzést tervezünk, amelyek időpontja még nincs lekötve. Március végén találkozunk először, onnantól folyamatosak lesznek az összetartások. Ami a sorsolást illeti, kaphattunk volna könnyebb ellenfeleket, ugyanakkor nehezebbeket is. Természetesen mindegyik együttesre igyekszünk külön felkészülni, de a legfontosabb, hogy magunkkal foglalkozzunk, és próbáljuk folytatni a már a selejtező első körében megkezdett munkát, ami bejuttatott minket az elitkörbe” – nyilatkozta Turtóczki Sándor.

AZ U17-ES ÉS AZ U19-ES VÁLOGATOTT SORSOLÁSA AZ ELITKÖRBEN U17: Magyarország, Írország, Skócia, Szerbia U19: Magyarország, Belgium, Oroszország, Spanyolország