UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-11-26 20:23

Felszabadult partik

Másodszor rendezték meg a Magyar Sakkhagyományokért Fesztivált. Az eseményen jelen voltak az 1978-ban olimpiai aranyat nyert magyar csapat tagjai, akiket pódiumbeszélgetés során hallgathattak meg az érdeklődők. A fiatalok mester és tanítvány-tornán is részt vehettek.

Majer Dániel A Magyar Sakkozásért Alapítvány tavaly rendezte meg először a Sakkhagyományokért Fesztivált. Az MVM-székházban tehát immár másodszor gyűltek össze a sakk-kedvelő fiatalok, akik találkozhattak olimpiai bajnokokkal, többek között Portisch Lajossal, emellett mestereikkel egy csapatban játszhattak négykezes partikat.
Olimpiai bajnokok a pódiumon Fotó: msasakk.hu
Olimpiai bajnokok a pódiumon Fotó: msasakk.hu
„Szeretnénk hagyományt teremteni a rendezvénnyel, igyekszünk minél több szülőt, gyereket, edzőt bevonni. A részvétel ingyenes, és nagyon sok díjat nyerhetnek a fiatalok, nem utolsósorban pedig találkozhatnak az olimpiai aranyérmes nagymesterekkel, Portisch Lajossal, Csom Istvánnal és Ribli Zoltánnal. Tudást és tapasztalatot szeretnénk adni a gyerekeknek, mert ez egy alapítvány célja” – mondta Kállai Gábor nemzetközi nagymester. A délután folyamán hétfordulós versenyt is tartottak a gyerekeknek, amely természetesen távol állt az Élő-pontszámokért zajló, komoly megméretésektől, de éppen ebben rejlett a különlegessége. „Ilyenkor ki lehet próbálni dolgokat, az edzővel együtt lehet egy partit lejátszani, ami nem mindennapi lehetőség, és megmutatja, hogy valóban ráhangolódott-e mester és tanítvány az együtt gyakorolt stratégiákra, stílusokra. Emellett két-három műfajban is asztalhoz lehet ülni, egymást követik a versenyek, senki nem marad le semmiről.” A sakkozás mellett a pódiumbeszélgetés során többek között Portisch Lajostól, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnoktól is kaptak néhány hasznos tanácsot a jelenlévők. „Mindig azt tanácsolom a fiataloknak, hogy ne mindig a számítógépet bújják, hanem néha vegyenek a kezükbe egy-egy könyvet is, ami már magában esztétikai élményt nyújt. Persze nagyon okos a komputer, sok dologban többet tud az embernél, de úgy gondolom, hogy a könyvekből még mindig többet tudnak tanulni.”