UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-11-29 08:24

Zárásként ezüstérem

Az U19-es magyar bajnoki arany után az osztrák korosztályos bajnokságban ezüstérmet szerzett a Budapest Wolves amerikaifutball-csapata.

STJ Maria Enzersdorfban rendezték meg a hétvégén az osztrák U19-es amerikaifutball-bajnokság döntőjét. A fináléban az osztrák Danube Dragons ellenfele a magyar korosztályos bajnok Budapest Wolves volt. A mérkőzés a hazaiak 50-6-os győzelmével ért véget.
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
„Már az egy héttel ezelőtti, Miskolc Steelersszel vívott magyar bajnoki döntőt megelőzően is voltak sérültjeink, de az aranycsatáról senki sem akart lemaradni – mondta honlapunknak Sóti László, a Budapest Wolves edzői stábjának tagja. – A többség a College Bowl XXV-re is összekapta magát, nem mondható tehát, hogy tartalékosan álltunk volna ki a Dragons ellen. Az azonban tény, hogy a Miskolc legyőzése után a játékosaink egy része kiengedett, nem is igazán tudtunk rendes edzésmunkát végezni a két találkozó közötti egy hétben.” Az osztrák U19-es bajnokság alapszakaszában három együttes versengett. A Danube Dragons, a Generali Invaders St. Pölten és a Budapest Wolves. Valamennyi gárda négy meccset játszott, s a Dragon százszázalékos teljesítménnyel végzett az első helyen. Az Invaders és a Wolves oda-vissza megverte egymást, végül a pontkülönbség döntött a magyar csapat javára. „A bajnokság első játéknapján vendégeskedtünk St. Pöltenben, ekkor nálunk még nem állt össze a társulat. Az idegenben szerzett 32 pont nem rossz teljesítmény, de a győzelemhez ez sem volt elég, mert az Invaders támadósora 41 pontot hozott össze. A visszavágó zárta az alapszakasz, ezen az összecsapáson dőlt el, melyik együttes lesz a fináléban a Dragons ellenfele. E találkozón igazán kitettünk magunkért, 44-20-ra győztünk, így készülhettünk a College Bowlra.” A szűk bajnoki létszám megtévesztő, Ausztriában ugyanis roppant népszerű az amerikaifutball. Viszont épp egy átmeneti időszak kellős közepén vagyunk. Az osztrák szövetség átszervezi a korosztályokat, s ennek részeként megszűnne az U19-es bajnokság. A cél ugyanis az, hogy az U17-ből rögtön a felnőttek közé kerüljenek a játékosok. A két osztrák gárda közül a Dragons nemcsak odahaza tartozik az elithez, hanem az európai porondon is fontos szereplő, s igen komoly hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre. Az Invaders kisebb klub, a szakmai hátországát illetően közelebb áll a Wolveshoz, mint a Dragonshoz. „Noha az osztrák bajnoki döntőnek nem mi voltunk az esélyesei, ennél szorosabb meccsre számítottunk. Ám már a kezdés azt sejtette, hogy nehéz délután vár ránk. Csak a szerencsének köszönhető ugyanis, hogy a Dragons védelme nem szerzett pontokat rögtön az első drive-unkból. A mi védelmünk egy félidőn át még tartotta magát, ám a támadósorunk erőtlennek bizonyult és a speciális egységünk is nagyokat hibázott. A nagyszünet után már főképp arra törekedtünk, hogy kiharcoljuk a becsületpontokat, és ez egy elkapott touchdownnal végül sikerült is. Egy arany és egy ezüst tehát a 2016-os évben az U19-es csapatunk mérlege, amivel nem lehetünk elégedetlenek. A hírek szerint jövőre még kiírják az osztrákok az U19-es bajnokságot, kérdés, hány klub jelentkezik. Mi mindenesetre szeretnék az U19-ben, az U17-ben, az U15-ben és az U13-ban is nevezni; ez lehetne az első olyan év, amikor a teljes utánpótlásunk megméretné magát az osztrák korosztályos versenysorozatokban.”