UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2016-12-01 15:49

Harminc fős csapat

Véget ért a kvalifikációs sorozat a jövő februári kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságra, melyet Szófiában bonyolítanak le. A tervek szerint harminc magyar fiatal utazik Bulgáriába, a kiadó helyek fele az utolsó, szigetszentmiklósi versenyen dőlt el.

Lakner Gábor Tizenhárom ország közel 800 versenyzője vett részt a Szigetszentmiklóson megrendezett 23. Tatami-kupa nemzetközi karateversenyen. Az utánpótlás korú magyar karatékáknak az esemény volt az utolsó kvalifikációs verseny a jövő februári kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra, melyet Szófiában bonyolítanak le.
tatamikupaosz
tatamikupaosz
A hivatalos kategóriákban  valósággal taroltak a magyar versenyzők, akik a három korosztályban 22 arany-, 16 ezüst- és kereken 30 bronzérmet nyertek. Nem volt ritka a magyar döntő sem, tíz esetben házon belül dőlt el az első hely sorsa. A klubok versenyében a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az MTK végzett az élen. A részletes eredmények ITT olvashatóak. A négy versenyből álló kvalifikációs sorozat végén Büchler Zsolt utánpótlás-kapitányt kértük meg, hogy adjon átfogó képet a fiatalok szerepléséről. „Az Európa-bajnoki indulók felére már a korábbi három verseny alatt fény derült, a másik fele azonban most vált biztossá. A kontinensviadalon harminchárom egyéni kategóriában rendeznek küzdelmet, melyből harmincban veszünk részt. Voltak ugyanis olyan kategóriák, ahol kevés versenyző indult, a magyar karate pedig annál már magasabb szinten áll, hogy olyan sportolót vigyünk ki az Eb-re, aki nem komoly kvalifikációs rendszerben szelektálódott.” A névsor csak a jövő héten válik véglegessé, hiszen még a klubok vagy maguk a versenyzők is dönthetnek úgy, hogy valamilyen okból nem vesznek részt a viadalon. Egyelőre ezért csak annyit írunk le, mindhárom korosztályban tíz-tíz karatéka indulhat az Eb-n. „Nagy meglepetések nincsenek a névsorban, egy-két hiányzót felfedezhetünk majd, de őket sem kiejtettük, hanem korosztályt váltottak, és eggyel feljebb még van náluk jobb. A kadetek fele esélyes lehet az éremre, de mivel ez a belépő korosztály, a teljes mezőny sötét lónak számít. A juniorok között három-négy, az U21-esek között hét-nyolc versenyzőnk is éremközelbe érhet. Nem szoktam légvárakat építeni, de ennyiből hat érem kijöhet, és ha kivételesen jól sül el minden, akkor akár nyolc-tízig is felmehetünk. A fiatalok gőzerővel készülnek a klubjaikban, mi pedig már elintéztük a szállást és az utazást, hogy minél jobb körülményeket teremtsünk a versenyzéshez.”