UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-12-02 17:26

Korhatáros versenyek

Több sportágban is fontos változtatásokra tett javaslatot a Nemzetközi Úszószövetség első számú döntéshozó testülete: az úszásban például alsó korhatárt vezethetnek be a világbajnokságokon és az olimpián.

reb A kedden kezdődő rövid pályás úszó-világbajnokság helyszínén, Windsorban (Kanada) ülésezett a FINA fő döntéshozó testülete, a FINA Executive, és a 207 ország, illetve a technikai bizottságok által beterjesztett indítványok közül többet is támogatott.
Késely Ajna Fotó: Cser Dániel/MÚSZ
Késely Ajna Fotó: Cser Dániel/MÚSZ
Az úszásban alsó korhatárt léptetnének életbe: a világbajnokságon és az olimpiai játékokon a nők között 14, a férfiak mezőnyében pedig 15 éves lenne a legifjabb versenyző, aki indulhat. „Nem tudok mellette se pro, se kontra érvet mondani – jegyzi meg dr. Sós Csaba, a hazai úszószövetség szakmai alelnöke. – Feltételezem, a javaslattevőket az vezette, hogy ebben a korban a fiatalok még inkább a felkészülésre koncentráljanak. Ha visszapörgetem az idő kerekét, Egerszegi Krisztina tizennégy évesen nyert olimpián, Gyurta Dániel pedig tizenöt évesen szerzett ötkarikás ezüstérmet Athénban, azaz, nekünk biztosan nem sérülnek az érdekeink az esetleges korosztály-módosításokkal.” Érdekességként és friss esetként említjük meg, hogy két évvel ezelőtt az egyaránt 13 éves Gyurinovics Fanni és Késely Ajna is rajtkőre állhatott a dohai felnőtt rövid pályás világbajnokságon, viszont a tavalyi kazanyi vb-n tízéves kislány is megmérette magát. További változás lehet, hogy nyílt vízi úszásban. Így a 18 foknál hűvösebb vízben kötelező volna a triatlonosok által használt úgynevezett wetsuit-ban úszni – 18 fokos vagy annál melegebb vízben viszont nem lenne szabad ilyenben rajthoz állni. A vízilabdában 25 méterre csökkenne a pálya mérete, kisebb labdával játszanának, a hét helyett hat pólós lenne egyszerre a vízben egy csapatból, és az együttes 13 helyett 11 főből állna. A szinkronúszás nevét művészi úszásra változtatnák. A változásokról 2017 júliusában, a budapesti világbajnokság idején esedékes kongresszuson kell szavazniuk a küldötteknek.