UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-12-02 18:15

Zsebibabák a szereken

A leányoknak kiírt Zsebibaba-csapatbajnokság második fordulóját rendezik meg szombaton a budapesti Tornacsarnokban. A legifjabbak négy korosztályban versenyezhetnek.

STJ A legifjabb leány tornászpalánták veszik birtokba szombat reggel 9 órától a Tornacsarnokot, ahol a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) rendezésében zajlik majd a Zsebibaba-csapatbajnokság második fordulója. Az első kört még júniusban bonyolították le. Négy korcsoportban versenghetnek a gyerekek: 2010-ben és utána születettek, 2008–09-ben születettek, 2006–07-ben születettek és 2004–05-ben születettek. Valamennyi kategóriában 4–8 tagú együtteseket kell kiállítani.
Zsebibabák, Győrből Fotó: gyac.hu
Zsebibabák, Győrből Fotó: gyac.hu
„Noha az elnevezés csapatbajnokságról szól, e verseny első számú célja mégis a tömegesítés – mondja honlapunk érdeklődésére Guczoghy György Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, olimpiai bronzérmes egykori tornász, a szövetség utánpótlás-vezetője. – Ezen a versenyen már egyéves tornászmúlttal a hátuk mögött is rajthoz állhatnak kislányok, és elbüszkélkedhetnek azzal akár a szüleiknek is, mi mindent tanultak e rövid idő alatt. Körítésként versenyhelyzetet teremtünk, hogy mégis legyen izgalom, kihirdetjük a végső sorrendet is, ám tényleg nem a számszerű eredmény a lényeg. A piciknél mindez a gyakorlatok nehézségi fokában is tükröződik: az egyik feladat például az, hogy végig kell sétálni gerendán, és zárásként le kell ugrani a szerről.” A Zsebibaba-viadal népszerűségére jellemző, hogy az egy-két évvel ezelőtti 120-ról mára 400 fölé nőtt a résztvevők száma. Ennek megfelelően a program is egész napossá alakult át: a reggel 9 órai kezdés után az eredményhirdetés tervezett időpontja este fél 8. A MATSZ a sorozat megrendezésével nem csupán a gyerekeket, hanem azokat a klubokat is ösztönözni szeretné, amelyek ez idáig nem működtettek tornaszakosztályt. A kezdőcsoport elindítása ugyanis nem felszerelésigényes, viszont már egy év után is lehetnek sikerélményei a kislányoknak. S ráadásul testközelből figyelhetik meg, mi mindenre képesek a már 11-12 éves tornászok. akik életkoruk alapján ugyan még szintén gyermekek, sportolóként ellenben már karnyújtásnyira vannak a felnőttektől. Jellemző, hogy a minapi győri mesterfokú bajnokságon is volt 14 éves ifjú hölgy a dobogósok között. „A Zsebibaba-verseny elsöprő sikere láttán törjük a fejünket, miképp lehetne mindezt a fiú szakágra is átültetni – fejtegeti Guczoghy György. – Ott azonban nehezebb a helyzet, mert egyes szereken, például a gyűrűn komoly erőt kell kifejteni ahhoz, hogy egy-egy gyakorlat sikeres lehessen. Keressük a megoldást.”

A Zsebibaba-csapatbajnokság 1. fordulójának eredményei 2010-ben születettek és fiatalabbak (6 csapat): 1. FTC, 2. Veszprém A, 3. Veszprém B 2008–09-ben születettek (12 csapat): 1. UTE C, 2. FTC, 3. UTE A 2006–07-ben születettek, kötött (7 csapat): 1. UTE, 2. Dunaferr, 3. MTK 2006–07-ben születettek, szabad (7 csapat): 1. Soproni TC, 2. Zalaerdő TTDSE, 3. GYAC A 2004–05-ben születettek, szabad (3 csapat): 1. FTC, 3. GYAC, 3. UTE