UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-12-03 16:20

Csere az indulás előtt

Elindult új-zélandi U18-as leányvízilabda-világbajnokságra a magyar ifjúsági válogatott. A keretben az utolsó pillanatban még cserére is sor került, Farkas Tamara betegsége miatt.

STJ Szombat délben találkoztak az U18-as leányvízilabda-válogatott tagja a Ferihegyi repülőtéren. A 12 játékosra és a szakvezetőkre hosszú utazás vár: Dubaj érintésével Ausztráliába repülnek. Ott előbb tornán vesznek részt, majd továbbutaznak Új-Zélandra, ahol december 12-én kezdődik a korosztályos világbajnokság. Faragó Tamás, az utánpótlás-válogatottak kapitánya csak a jövő héten repül a küldöttség után, mert bevárja a csapat tizenharmadik tagját, Vályi Vandát, aki a hétvégén a Dunaújvárossal még Euroliga-selejtezőtornát játszik. A keretben az utolsó pillanatban változás történt. Az alapembernek számító Farkas Tamara betegség miatt lemarad a vb-ről. A szentesiek 18 esztendős pólósa tüszős mandulagyulladással bajlódik. Ez alattomos kór, mert mellékhatásként ráhúzódhat az ízületekre is, ráadásul a beteg közösségbe sem mehet. Farkas helyett az a Muzsnay Fanni ugrott be, aki a csütörtöki utolsó keretszűkítésen maradt csak ki a társulatból.
Tóth Csenge negyedik világversenyére készül
Tóth Csenge negyedik világversenyére készül
„A körülményekhez képest elég gyorsan sikerült alkalmazkodnunk az új szabályrendszerhez – mondta honlapunknak a szintén szentesi Tóth Csenge, arra utalva, hogy a vb-t a FINA kísérleti szabályai szerint rendezik meg, így a csapatokat csak öt-öt mezőnyjátékos alkotja. – Nem lett volna baj, ha több időnk jut a közös gyakorlásra, s azt is tudjuk, hogy a riválisaink egy része már korábban elkezdte a speciális felkészülést, de nekünk ebből kell kihoznunk a lehető legtöbbet.” A csökkentett létszám elsősorban a játékosok erőnlétét teszi próbára, jegyezte meg a hét közben a felnőttválogatottban is bemutatkozó pólós. Ebben az újfajta játékban nem lehet pihenni a vízben, állandóan mozogni kell, folyvást az ellenfél nyakában lihegni. Csenge a hagyományos vízilabdában nőtt fel, ám kedveli a pörgős változatot is. A harmadik és a negyedik negyedben természetesen már nem könnyű tartani a tempót, de – ahogy fogalmazott – „szívvel és lélekkel ezt is meg lehet oldani”. Ami a csoportellenfeleket illeti, a Kanada elleni összecsapás lehet a kulcsmeccs, majd jön a negyeddöntő; ezen a két találkozón dől el lényegében minden. A négy közé kerülés Csenge szerint már tisztes eredménynek számítana, bár az igazi, már csak a magyar póló hagyományai miatt is, az érmes helyezés lenne. A vb előtt még lesz mód utolsó tesztre, mégpedig a canberrai négyes tornán a házigazdák, az Egyesült Államok és Németország ellenében. „Ezen a három meccsen még inkább összeállhat a csapat, s az is kiderülhet, ha valamin javítanunk kell. Bónuszként pedig feltérképezhetjük az amerikaiakat, akikkel akár szembe is kerülhetünk a vb második szakaszában” – mondta a játékos. Márpedig ennek a fiatal társaságnak, amelyből jó néhány játékosnak az új-zélandi vb lesz az első világversenye, sokat érhet minden tapasztalatszerzési alkalom. Csenge, aki pályafutása negyedik világversenye előtt áll (s aki az 1996-os korosztállyal már volt világbajnoki bronzérmes Madridban) az elmúlt napokban szándékosan nem vette le otthon a polcról az útikönyveket. Egyrészt, mert a válogatott nem turistáskodni megy a világ túlsó felére, másrészt pedig szeretné, ha a szabadprogramok alatt a meglepetés erejével hatnának rá az ottani élmények. A szentesi születésű pólós távol az otthontól sem lesz egymagában, mert kedvenc kabalája elkíséri Ausztráliába és Új-Zélandra is. Igaz, a plüss brokkolinak az odautat bőrönd mélyén kell átvészelnie, mert gazdája kézi poggyászában egyszerűen már nem maradt hely.

A végleges vb-keret Kapusok: Lekrinszki Gina, Magyari Alda Mezőnyjátékosok: Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Kiss Eszter Lara, Koncz Hanna, Mchunu Hlengiwe, Mihály Kinga, Miklós Réka, Mucsy Mandula, Muzsnay Fanni, Tóth Csenge, Vályi Vanda Az új-zélandi világbajnokság csoportbeosztása A csoport: Új-Zéland, Spanyolország, Dél-Afrikai Köztársaság, Oroszország B csoport: Olaszország, Ausztrália, Hollandia, Brazília C csoport: Egyesült Államok, Görögország, Japán, Kína D csoport: Magyarország, Kanada, Mexikó, Németország