UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-12-04 20:20

Arany mellé ezüst

Siklósi Gergely egyéni aranyérme után magyar ezüst is született a Pozsonyban megrendezett junior Világ Kupa-verseny vegyes csapat számában.

STJ Pozsonyban a vegyes csapatok versenyével ért véget a háromnapos junior-párbajtőrgála. A kísérleti szám nem hozta különösebben lázba a résztvevő országokat, összesen 10 csapat vállalta a szereplést.
A vegyes csapat ezüstérmes lett Pozsonyban Fotó: hunfencing.hu
A vegyes csapat ezüstérmes lett Pozsonyban Fotó: hunfencing.hu
Köztük volt a magyar együttes is, mégpedig Andrásfi Tibor, Dékány Kinga, Koch Máté, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Siklósi Gergely összeállításban. A szolid érdeklődés miatt a negyeddöntővel indultak a küzdelmek, ahol a svédek legyőzése nem jelentett problémát (40-29). Az elődöntőben Ukrajna már keményebb feladat elé állította a mieinket, akik az egyéniben győztes Siklósi vezérletével végül 39-37-re nyertek. A másik ágról a románok kerültek a fináléba. A döntőben Muhari Eszter és Andrásfi Tibor ugyan pluszban zárt, de az egész hétvégén remeklő Siklósinak ez alkalommal nem ment , s mivel Nagy Kinga is gyengébben teljesített, a románok 40-36-ra győztek. A kadeteknek a németországi Eislingenben volt jelenésük, ahol az európai körverseny keretében vasárnap a fiú egyéni és a leány-csapatversenyt bonyolították le. A fiúknál a 19 ország 213 vívóját felvonultató viadalon a magyar színeket 18-an képviselték. A 32 között még ott volt Kovács Marcell, Rabb Krisztián, Fröhlich Bálint, Nagy Kristóf és Urbán Tamás is, viszont a 16 közé már csak Kovács és Fröhlich tudta beverekedni magát. Ott aztán előbbi 15-12-re kikapott a német Luis Haagtól, utóbbi viszont 15-7-re megverte a brit James Edwardsot is. S még mindig nem volt vége: a 15 éves magyar a nyolcaddöntőben a román Matei Aniculoesein is túllépett (15-14), és csupán az orosz Nyikita Presznov tudta megállítani, aki végül harmadik lett, Fröhlich a hetedik helyen zárt. A nyolc között csak az amerikai Raymond Zhao volt hozzá hasonlóan 2001-es születésű, a többiek valamennyien 2000-ben látták meg a napvilágot. Ami a lányok csapatversenyét illeti, 15 ország állított ki összesen 31 együttest. Magyarországot két négyes képviselte. Az elsőt Széplaki Virág, Marton Dóra, Koós Réka és Nagy Valentina, a másodikat Kotán Adrienn, Felföldi Kata, Jankovics Anna és Kelemen Adél alkotta. A 16 közé kerülésért az első csapat 45-23-ra leiskolázta a cseheket, a második viszont rögvest fennakadt a bolgárokon (34-45). A nyolcaddöntőben a +6-tal záró Széplaki vezérletével újabb győzelem következett a második számú német csapat ellen, viszont a későbbi aranyérmes Németország I-gyel már nem bírtak a mieink (35-45). A folytatásban megint egy győzelem következett, mégpedig az oroszok negyedik együttese ellen, Koós Réka (+8) vezérletével (45-28). Az 5. helyért megrendezett helyosztón viszont jobbak voltak a franciák (33-45), noha Koósra ez alkalommal sem lehetett panasz (+5). A vége így egy 6. és egy 24. hely lett.