UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-12-04 11:38

Megvan az első

Két nyeretlen csapat találkozott a női kosárlabda NB I hétvégi fordulójában, és a BEAC Újbuda 70-54-re legyőzte az MTK-t. A sikerhez Lelik Réka (17) öt ponttal járult hozzá.

STJ Két nyeretlen együttes találkozott a női kosárlabda NB I 8. fordulójában a budai Gabányi László Sportcsarnokban. A BEAC Újbuda és az MTK Budapest 1989-ben, majd 1990-ben még bajnoki döntőt vívott egymással, azóta azonban nagyot fordult a világ a két jeles múltú csapattal.
Lelik Réka 5 pontot dobott az MTK ellen Fotó: beac.hu
Lelik Réka 5 pontot dobott az MTK ellen Fotó: beac.hu
Ami viszont nem változott: ahogy az aranycsaták idején, manapság is kizárólag fiatal magyar játékosokra épít a két klub. Az új generáció egyik ígéretes képviselője, a 17 éves Lelik Réka a kispadról szállt be az egyetemisták együttesébe, és 5 ponttal, valamint 2-2 lepattanóval, labdaszerzéssel és kiharcolt faulttal járult a BEAC 70-54-es sikeréhez. „Már két hete erre a mérkőzésre készültünk – mondta honlapunknak a 180 centis kosaras. – Az igazat megvallva kicsit nehezebb meccsre számítottam, de minden úgy volt jó, ahogy történt.” A nyári U18-as Európa-bajnokságon ötödik helyen végző válogatott játékosa, akit Sopronban a torna All Star-csapatába választottak, önkritikusan értékelte az MTK elleni teljesítményét: „Tizenöt percet töltöttem a pályán, ebben volt egy, tényleg jól sikerült, háromperces periódus, de összességében azt mondhatom: volt már jobb is.” Réka nyáron került át a Csata DSE-ből a BEAC NB I-es keretébe, ez tehát az első élvonalbeli évadja. „Jól érzem magam a BEAC-ban. Másfajta közösség, mint amilyen a Csatában volt, de ugyanúgy befogadó a közeg, családias a hangulat, segítjük egymást. Ha ez a pályán nem is mindig látszik, de igazi csapat vagyunk. Ami az NB I-et illeti, nos, más kávéház, mint az utánpótlás. Nem könnyű megfelelni a követelményeknek, s nem csupán fizikálisan, taktikailag, hanem fejben is fel kell nőni a minőséghez. Jóval tapasztaltabb kosarasok ellen játszom, az ellenfeleknek sok a kiváló külföldi játékosuk van, ezt is meg kell szokni, ehhez is alkalmazkodni kell. A játék minden elemében fejlődni szeretnék, most elsősorban azon dolgozom, hogy a védekezésemen javítsak.” Ami a folytatást illeti, Réka szerint erre a szezonra az a cél, hogy minél több győzelmet ünnepelhessenek. A következő körben megint alsóházi rangadót vív Balogh Judit együttese, az MTK-hoz hasonlóan egyelőre szintén nyeretlen PINKK-Pécsi 424 lesz az ellenfél. „Ellenük is nyerni szeretnénk” – adta meg a végszót Lelik Réka.