UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-12-05 15:05

Kezdődjön a tánc!

Négy utánpótláskorú fiatallal rajtol el kedden a rövid pályás úszó-világbajnokság a kanadai Windsorban. Bár az ifjak többsége elsősorban a tapasztalatszerzés jegyében száll vízbe, Barta Márton (17), Késely Ajna (15), Márton Richárd (17) és Rasovszky Kristóf (19) adottságait ismerve a jó eredmény sem kizárt.

reb Miközben vérzivatar dúl sportolók és edzők között, és a kedélyeket az sem csitítja, hogy Gyárfás Tamás elnök a múlt héten közölte, lemond a MÚSZ elnöki posztról, „úgy mellesleg” kedden megkezdődik a kanadai Windsorban a rövid pályás úszó-világbajnokság. Emlékezetes, két évvel ezelőtt az akkor 13 éves Gyurinovics Fannit és Késely Ajnát egyaránt a tapasztalatszerzés céljával nevezte az akkori szövetségi kapitány a dohai vb-re, Kiss László, s a két szupertehetség nem is vallott szégyent, hiszen minden számában egyéni csúcsot úszott.
barta_marton_musz
barta_marton_musz
Az aktuális szövetségi kapitány, Hargitay András és a szakemberek ezúttal két irányt jelöltek meg: egyrészt erős szintidőket szabtak, hogy a mennyiség helyett a minőség domináljon, s a lehető legerősebb keret utazzon Windsorba. A másik elv viszont az volt, hogy a nyári, hódmezővásárhelyi ifjúsági úszó Európa-bajnokság ifjú kiválóságainak alkalmat adjanak a tapasztalatszerzésre. A négyszeres Eb-első Késely Ajna (14) egyébként szinte mindkét elvnek megfelel, hiszen már bőven a felnőttek között bizonyít, a nyáron például már helyet kapott a riói olimpián hatodik 4x200 méteres gyorsváltóban is. Eredetileg csak 200 m pillangón állt volna rajthoz, de mint Güttler Károly a helyszínről tájékoztatta honlapunkat, Kapás Boglárka betegsége miatt Ajna 400 m gyorson, illetve 400 m vegyesen is megmutathatja magát a világnak. A 17 éves Márton Richárd (aki szintén utazott Rióba, ám nem állhatott rajtkőre) és Barta Márton (17) viszont tényleg a nyári ifjúsági kontinensviadalon mutatott teljesítményének köszönhetően kapta meg a bizalmat. Márton 400 m gyorson, míg Barta 100 és 200 m vegyesen mutathatja meg tudását. Barta Márton korábbi cikkünkben elmondta, amellett, hogy óriási lehetőségként éli meg a felnőtt vb-n való szereplést, elsősorban annak szánja a viadalt, hogy tesztelje az időzónák közötti átállást, és annak a teljesítményre gyakorolt hatását, hiszen egy év múlva Indianapolisban rendezik meg a junior-világbajnokságot. A 19 éves Rasovszky Kristóf különlegesen sikeres és hosszú szezont tudhat maga mögött: a juniorok 10 km-es nyílt vízi világversenyein „leduplázta” a vb-t és az Eb-t, ráadásul a riói játékokon is indulhatott 1500 méteren. Ezúttal ugyancsak 1500 m gyorson, valamint 50 és 100 m háton tempózik. A rövid pályás vb helyszíne az egyébként a Windsor Spitfires jégkorongcsapat otthonaként szolgáló WFCU Centre. Az első négy-öt sornyi széket eltávolítják, hogy megfelelő hely legyen a medence körül. A viadalon 162 ország szereplője indul, igaz, 170 ország versenyzője is lehetett volna a résztvevők létszáma, ha nem adódnak vízumgondok.