UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-12-07 18:19

Ellőtt kukoricaszemek

Bár csapatban két Európa-bajnoki címet is hozott a 16 éves Pekler Zalánnak 2016, ő és edzője sem minősíti áttörésnek az esztendőt – merthogy a korábbi eredmények alapján törvényszerű volt, hogy sikeres szezont zár a Finomító SLK sportlövője.

reb A sportlövészetben a feltörekvő ifjak közül legtöbbet Péni István nevét ismerik. Az UTE 19 éves sportolója jóval több mint ígéret, elég a riói olimpiai szereplésre gondolni. Mellete két fiú, Vas Péter és Pekler Zalán is sokat tett azért, hogy beszéljenek róluk. A nemrég Szekszárdon megrendezett Hungarian Openen a felnőttmezőnyben elért második helye apropóján ezúttal Peklert mutatjuk be.
vas_pekler_gyor_eb_sportloveszet
vas_pekler_gyor_eb_sportloveszet
„Zalán focizott, nem is rosszul, de aztán az egyik nap megjelent az édesanyjával a lőtéren, mondván, szeretné kipróbálni a sportágat. A sok év edzősködés után gyorsan meglátom a tehetséget, egyértelművé volt, hogy a kezébe való a fegyver” – mondja a tréner, Kisvárdai István az ígéretes tanítványról. „Volt otthon egy légpuskánk, és mindig ki akartam próbálni – idézi fel az első, meghatározó élményeket már a Finomító SLK sportlövője. – Játszottunk olyat, hogy pár méterről lőjem el a kukoricaszemet, és sikerült! Akkor döntöttük el, hogy komolyabban is megismerkedem a sportággal.” A fiatal úgy emlékszik vissza, hogy azonnal otthon érezte magát a lőtéren, mert jobban passzol hozzá az egyéni sportág. Szereti, és már kezdetben is szerette, hogy egyedül van a lőállásban, magára számíthat, rajta és csak rajta múlik, mire képes, milyen eredményt ér el. A sikerek pedig gyorsan jöttek. „A sportlövészethez kellenek az erős vállizmok, a megfelelő tüdőkapacitás, ő pedig hozta ezeket veszi a labdarúgásból – veszi vissza a szót Kisvárdai. – Már a kisebb diákversenyeken jól szerepelt, érezhető volt, hogy megtalálta a műfaját. Ahogyan egyre ügyesebb lett, a nyílt irányzékú fegyverekről fokozatosan az olimpiai műfaj fegyverére állítottam át, és a serdülősikerek idején végleg eldőlt, a labdarúgás helyett a sportlövészetet választja.” Edző és tanítvány aranybetűkkel jegyezheti fel 2016 eredményeit: Zalán csapatban junior Európa-bajnok lett az év eleji, győri viadalon, illetve nyáron, az 50 m-es kontinensviadalon is verhetetlen volt a Pekler, Péni István, Vas Péter összeállítású csapat. A Pekler, Vas, Gáspár Lalita alkotta puskáscsapat bronzérmet szerzett az Európai Ifjúsági Liga bolognai fináléjában, majd nemrég Zalán a Hungarian Openen csak az olimpiai bronzérmes francia Alexis Raynaud-tól kapott ki a felnőtt puskások versenyszámában.

Pekler a Komáromi Városi SE-ben ismerkedett meg a sportággal, ám három éve edzője és számos gyerek eljött onnan, és az Ácson alapított Finomító SLK-ban versenyez. Ötven méteres lőtéren jellemzően Szlovákiában tud edzeni, egyébként Ácson és Komáromban gyakorol.

„Áttörésnek nem nevezném az évet, hiszen törvényszerű, hogy a folyamatos munka meghozta a gyümölcsét – így Kisvárdai. – Nem jellemző, hogy ebben a korban lineáris a fejlődés, Zalánnak mégsincsenek hullámvölgyei. A teljesítménye már a felnőttek között is jónak mondható, és az ő remek mentalitásával, szorgalmával, elhivatottságával várható, hogy még előbbre lép a mezőnyben.” Pekler most éppen a tatai edzőtáborban készül. Mint mondja, az egész évben nem sok pihenője volt, de nem bánja, mert mindig motiválja a következő verseny. „Jövőre még a juniorok közt indulok, a korosztályos Európa-bajnokságra szeretnék eljutni. Egyelőre nincs értelme a felnőttek között szerepelni, abból a szempontból, hogy a tokiói olimpia kvalifikációja még arrébb van, de hosszú távon az a cél.”