UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-12-07 08:53

Kezdés, zárás

Maradandót ugyan nem alkottak, ám mind a négy utánpótláskorú magyar úszó megkezdte szereplését a kanadai Windsorban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon. A 15 éves Késely Ajna 17. lett a „megörökölt” 400 m vegyesen.

MÚSZ/reb Elkezdődött a rövid pályás úszó-világbajnokság Windsorban, s persze a show az arany- és ezüstérmes Hosszú Katinkáról (400 m vegyes, illetve 200 m gyors), vagy éppen a 400 m gyorson harmadik helyen záró Bernek Péterről szólt, de a nagyok mellett az utánpótlás legjobbjai is megmártóztak a hokicsarnokba épített medencében. Kezdésnek az olimpiát is megjáró (ám ott nem tempózó) Márton Richárd (17) rajtolt 400 m gyorson, a 3:46,52-es idejével esélye sem volt a döntőre (25. lett). „A végén már nagyon fájt. Beleadtam mindent, és picit jobbra is számítottam, de most csak ennyi sikerült. tapasztalatszerzésnek így is remek volt” – idézte őt a MÚSZ beszámolója (a további nyilatkozatokat is a szövetség helyszíni beszámolóiból emeltük át).
barta_marton_____szaka
barta_marton_____szaka
Egyetértett ezzel a kortárs Barta Márton is, aki 200 m vegyesen indult. Az 1:59,79 a 32. helyre volt elég. „Szerettem volna jobb időeredményt elérni, de reggeli úszásnak ez elment. Azért fájt egy kicsit, vagy inkább nagyon a futam.” A nyílt víz 10 km-es versenyében az idén vb- és Eb-első Rasovszky Kristóf tőle idegen számban, 100 m háton próbálkozhatott, az 54,52-es teljesítmény pedig a 39. helyre sorolta. „Bemelegítésnek jó volt, javítottam az eddigi legjobb időmön, többet nem kívánhattam volna, hiszen alapvetően az 1500-ra készültünk. Bár ezekkel a fordulókkal, meg a sok delfizenéssel azért megszenvedtem kissé...” Késely Ajna eredetileg csak 200 m pillangón indult volna, ám Jakabos Zsuzsannától a 400 m vegyest, míg Kapás Boglárkától a 400 m gyorsot „kapta meg”. A 15 éves tinédzser nem is vallott szégyent a gyilkos hosszabb távú vegyes számban, 4:44,4-gyel a 17 lett. „Ú, ez nagyon fájt... Nem a fő számom, ráadásul ez a rövid pálya, a sok levegő-visszatartással, delfinezéssel, hát, ez még nem az én világom. Igazából nem is vagyok annyira jó formában, mert nyáron a junior Európa-bajnokság után még az olimpián is a maximumon kellett pörögnöm, és ez terhelés talán most jön ki az év végén. Azért remélem, később jobb lesz picivel azokban a számokban, amelyekre készültem.” A Barta Mártonnal és Márton Richárddal (valamint Telegdy Ádámmal és Lobanovszkij Maximmal) felálló 4x100 m gyorsváltó a 12. pozícióban zárt, ami abszolút vállalható teljesítmény a fiatal stafétától. Ami a döntőket illeti: érdekesség, hogy a 2000-es születésű kanadai Taylor Ruck bronzérmet szerzett 200 m gyorson (itt lett ugyebár Hosszú Katinka második).