UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2016-12-09 16:58

„Elmaradt” Európa-bajnokság

Sérülések és a felkészülés egyéb problémái miatt – noha tervezték – nem indulnak magyar fiatalok a vasárnap az olaszországi Chiában kezdődő mezei futó Európa-bajnokságon. Csoma Ferenc szakreferens szerint nincs nagy baj, hiszen a szakági hagyományokból fakadóan a mezei futást a legtöbben amolyan gyakorlóterepnek tartják a pályaversenyekre.

reb „Nem sokat tudok róla mondani” – válaszolt kérdésünkre Csoma Ferenc, a Magyar Atlétikai Szövetség közép- és hosszútáv, valamint gyaloglás szakági szakreferense, akit azért kerestünk meg, hogy beszéljen a vasárnap kezdődő olaszországi mezei futó Európa-bajnokságról.
toth_lili_anna_mezei
toth_lili_anna_mezei
A magyar csapat összetétele és az esélyek, remények helyett végül arról esett szó, miért is nem utazik küldöttség Chiába. Eredetileg ugyanis a Kovács Benjámin, Szögi István, Pápai Márton, Juhász Balázs U23-as csapat, illetve a juniorok között egyéniben Tóth Lili Anna indult volna a viadalon, ám különböző okok miatt távol maradnak az Eb-től. Az akadályfutó, 2014-ben az ifjúsági olimpián bronzérmes Tóth például nemrég egy hétig volt lázas, így nem volt értelme annak, hogy felkészüljön a mezei futásra. Képbe került a szintén akadályfutó Pavuk Tira is, de korábban már arról beszélt honlapunknak, hogy inkább a jövő évi versenyekre alapoz. „Az Európa-bajnokság jó felmérő lehetett volna a fiataloknak, ebből a szempontból sajnálom, hogy nem indulnak – jegyzi meg Csoma. – Tóth Lili Anna és Kovács Benjámin tavaly is szerepelt a kontinensviadalon, ők összehasonlíthatták volna, hogy az akkorihoz képest most hol van a helyük az európai mezőnyben.” Mivel Kovács és Pápai pedig 1500 méteren indul, így látható, a csapat tagjainak a mezei futás amolyan gyakorlóterep – és a meglátásunkkal egyetért a szakreferens. „Hagyományosan a déli országok erősek a mezei futásban, hiszen mondjuk Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban vagy Görögországban novemberben is 18-20 fokban készülhetnek a versenyzők. Idehaza nincs hasonlóra lehetőség, ráadásul a mezei futás nem olimpiai szám, nem pályaverseny, Magyarországon inkább kiegészítő műfajnak számít.”