UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-12-10 17:48

Parkolóból a Forma–1-be?

A nyári mellett immáron téli tehetségkutatót is rendez a Mezőhegyi Kart Racing Tehetségkutató Alapítvány. A négy fordulóból álló megméretés legjobbjai profi tesztlehetőséggel gazdagodnak, közülük hárman pedig a sorozatot támogató világ- és Európa-bajnok KMS-csapattól szerződést kapnak a nyári Gokart Talent-kupára.

Majer Dániel Remek lehetőséghez jutottak az autóversenyzői karrierről álmodozó fiatalok a Mezőhegyi Kart Racing Tehetségkutató Alapítványtól: négyfordulós téli sorozatban mérhetik össze tudásukat, és küzdhetnek meg a profi tesztért, később pedig a KMS-csapat versenyzői üléséért.
A 13 éves Papp Dávid (pirosban) is az indulók között volt Fotó: GTC Facebook
A 13 éves Papp Dávid (pirosban) is az indulók között volt Fotó: GTC Facebook
A sorozat első versenyét december 10-én az Asia Center mélygarázsában kialakított gokartpályán rendezték, ahova ellátogatott az M-Kart Racing Alapítvány nagykövete, az autóversenyzőként és Forma–1-es szakkommentátorként tevékenykedő Wéber Gábor is: „Remek kezdeményezésnek tartom a sorozatot, mert sokan azok közül, akik itt feltűnnek, lehet, hogy soha nem jutottak volna el az autósport közelébe a magas költségek miatt. Minden autósport alapja a gokart, akár formaautózásról vagy zárt karosszériás versenyzésről beszélünk.” A résztvevőket súly szerint több csoportba osztották, az alsó korhatárt hét évben határozták meg, a reggeli időmérő edzést követően pedig minden kategória két, egyenként tizenöt perces futamot teljesített. Szép számmal érkeztek olyanok is, akik most először kóstoltak bele a gokartversenyek világába, de olyanok is akadtak, akik a nyáron zajló Gokart Talent Cup-ról – amelyen már saját versenygokarttal küzdenek a résztvevők – mintegy téli gyakorlásként érkeztek az Asia Centerbe. A kezdők tehát a rutinosabbakkal is megmérkőzhettek. A szűk, gumibálákkal borított parkoló egészen más követelményeket támasztott a versenyzők elé, mint a szabvány versenypálya, és a versenytechnikához képest a gokartok is jóval szerényebb paraméterekkel bírtak, de azt Wéber Gábor is megerősítette, hogy aki itt kitűnik, az nagypályán is megállja a helyét. A kategóriák győzteseinek erre mindenképpen lesz lehetőségük, ők ugyanis minden forduló után versenygokartos kecskeméti tesztet kapnak ajándékba. Adott esetben pedig akár győzni sem kell a teszthez, egy versenyző ugyanis csak egyszer nyerheti el, ha pedig ismét élen zár, az utána következőé lesz a lehetőség. A gyakorlás kimondottan kezdőknek szól, a profik (a magyar bajnokság vagy a Mezőhegyi-kupa indulói) hiába nyernek versenyt, nem részesülnek a tesztben. Jutalomban viszont igen: ingyenesen nevezhetnek a Gokart Talent Cup bármelyik jövő évi futamára. Továbblépni a kecskeméti teszt után is lesz lehetőség, az azon részt vevő 12 főből ugyanis a legjobb három a KMS-csapat szerződtetett versenyzőjeként indulási lehetőséget kap a GTC rotax max kezdő kategóriájában. Minden adott tehát ahhoz, hogy a jövő Lewis Hamiltonjai és Sebastian Vettelei akár Magyarországról kerüljenek ki, aki pedig lemaradt az első fordulóról, menet közben is csatlakozhat, legközelebb január 14-én, ismét az Asia Centerben. A profiversenyek futamonkénti, akár több százezres költségéhez képest a 18 ezer forintos nevezési díj elenyészőnek tűnhet a célként lebegő autóversenyző-karrier reményében.