UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-12-16 14:56

Amerikai ellenlépések

Az Indianapolis Star és a USA Today közös tényfeltáró anyagban mutatta be, mekkora és milyen súlyos problémát jelentenek az Egyesült Államokban a fiatal tornászok ellen elkövetett szexuális bűncselekmények – olvasható a Nemzeti Sport Online-on.

UP-info Az IndyStar már több mint egy éve foglalkozik az amerikai tornasporthoz kapcsolódó, fiatalok ellen (is) elkövetett szexuális bűncselekményekkel, és az elmúlt időszakban több óriási botrány is kirobbant – írja az nso.hu.
torna_afp
torna_afp
A legutóbbiban az amerikai válogatott és a Michigan State University volt sportorvosát vádolták meg szexuális zaklatással, amelyet legalább egy esetben kiskorú, 13 éven aluli áldozat ellen követett el. Az egy évvel korábban az év tornaedzőjének megválasztott Marvin Sharp 2011-ben öngyilkos lett, őt négyrendbeli gyerekmolesztálás, gyermekek elleni szexuális bűncselekmények és gyermekpornográfia birtoklása miatt helyeztek vád alá. A mostani tényfeltáró cikkben az indianapolisi lap húsz év rendőrségi aktáit vizsgálta át: 368 tornász jelentett szexuális bűncselekményt, az IndyStar rendőrségi dokumentumok sorát közölte. A lap szerint a 368 eset is kirívóan magas szám, ám valószínűleg meg sem közelíti a tényleges esetek számát. Az ország tornasportjáért felelős USA Gymnastics a lap szerint korábban nem tett meg mindent a sportolók biztonságáért, szőnyeg alá söpört eseteket, és egyes „ragadozó” edzők szabadon mozoghattak klubról klubra. „A USA Gymnastics számára semmi sem fontosabb, mint a sportolók védelme. Ehhez folyamatos éberség szükséges az edzők, szülők, versenyzők és hivatalos személyek részéről. Elszomorít bennünket minden eset, amikor kárt okoztak egy tornásznak karrierje során” – tudatta a szövetség hivatalos közleményében. A USA Gymnastics több „biztonsági” és oktatóprogramot is indított, és „büszke a gyermekek szexuális zaklatása ellen kifejtett munkájára”. A USA Gymnastics nyilvánosan elérhető tiltólistáján – ezen vannak azok a szakemberek, akik soha többé nem dolgozhatnak a szövetség égisze alatt – 110 edző neve szerepel. Közöttük 24 olyané, aki a szövetség fegyelmi és etikai szabályzatának 9.2 (a) (III) pontját szegte meg – a 9.2-es pontban szerepelnek a szexuális bűncselekmények. Megjegyezzük: nálunk most készül a különböző sportágak gyermekvédelmi szabályzata. Ezért is külön figyelemre méltóak az amerikai ellenlépések.