UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-12-18 13:42

Szöcske-mutatvány Európának

A sikeres hazai birkózás nagy alakjainak egyike, Lőrincz Tamás már fiatalon megmutatta, mire képes a legjobbak között. Még húsz éves sem volt, egészen pontosan 19 éves és négy hónapos, amikor 2006-ban, Moszkvában megnyerte a kötöttfogás 66 kg-ban a felnőtt kontinensviadalt.

reb Szöcske – még gyermekkorában kapta ezt a becenevet a most 30 éves Lőrincz Tamás, aki kicsiként állandóan ugra-bugrált, még szaltózott is. Szinte természetes volt, hogy a ceglédi sportoló – akárcsak később öccse, Viktor – a birkózószőnyegen kamatoztatja a páratlan ügyességet és mozgékonyságot. Lőrincz Tamás a névadó dr. Hegedűs Csaba által létrehozott Mr. Tus-sportiskolában tanult és fejlődött: 2001-ben került Budapestre, a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium, a Kós Károly Kollégium és a Müller Ferdinánd-edzőterem háromszögbe.
lorincz_tamas
lorincz_tamas
Alig egy évvel később már hetedik helyet szerzett a kadet Európa-bajnokságon, majd újabb egy év múlva negyedik lett a korosztály kontinensviadalán. 2005-ben junior vb-n szerepelt, a 2006-os esztendő pedig örökké emlékezetes marad neki. Életében először indult felnőtt világversenyen, a moszkvai Európa-bajnokságon, s győzött! Ihletett formában birkózott, öt mérkőzésén csupán két menetet veszített el, s a pontokat nézve 51-16-ra múlta felül ellenfeleit. Még a számoknál is szebb volt maga a birkózás: látványosan, válldobástól a ledöntésig számos szép akcióval verte végig a mezőnyt. A diadalút során legyőzte a világ- és ötszörös Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes török Seref Eroglut is. Jelkép értékű mérkőzésen: Eroglu tizenkilenc éves volt 1994-ben, amikor az athéni Periszteri-sportcsarnokban először nyert felnőtt Eb-t. És tizenkét esztendő múltán egy tizenkilenc éves magyar verte meg. A döntőbe jutásért a 2004-es egyetemi-főiskolai világbajnokságon negyedik helyezést szerzett lengyel Sylwester Charzewski nem okozott gondot, ellene két menetben, 14-5-re nyert. A finálét az orosz Szergej Kovaljenko ellen – Moszkvában! – vívta, aki az előző évi Eb bronzérmese és a márciusi budapesti csapat-világbajnokság legeredményesebb 66 kilósa volt. Tamás három menetben gyűrte le összességében 6-3-mal, az elején válldobással, a hajrában lecsavarással szerezve meg az oly értékes pontokat. Az aranyéremmel ő lett a sportág legfiatalabb hazai Eb-elsője.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Lőrincz alig három hét alatt ért fel a csúcsra, hiszen 2006. április 8-én megnyerte az országos felnőttbajnokságot, majd 28-án Európa legjobbja lett. Ugyanabban az évben egyaránt harmadik lett a junior világ- és Európa-bajnokságon.
lorincz_tamas01
lorincz_tamas01
Szöcske természetesen az utánpótlásból kilépve sem tűnt el. Csupán 22 évesen indulhatott a pekingi olimpián, nyolcadik lett. Egy évre rá pontszerző, ötödik volt a világbajnokságon, 2010-ben pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel az Európa-bajnokságon, és ismét ötödik lett a vébén, 2011-ben pedig másolta az előző évi teljesítményt: Eb-harmadik és vb-ötödik hely. A következő esztendő a londoni olimpiáról szólt: szenzációs birkózással jutott fináléba, ott azonban nem bírt a dél-koreai Kim Hjeon Vuval. Később arról beszélt, hogy örül az ezüstéremnek, ám soha vissza nem térő alkalomnak tartja, hogy olimpiai döntőt vívott. 2013-ban és 2014-ban megnyerte az Európa-bajnokságot, és immár háromszoros kontinenselső, másodjára már a 66 helyett 71 kg-ban, s 2014-ben még egyetemi világbajnoki címet is szerzett. A riói olimpia botrányos eseményeiből Lőrincz Tamást sem maradt ki: érthetetlen bírói asszisztálással kapott ki a piszok nehéz ág első meccsén a dél-korai, 2013-ban vb-győztes Rju Han-szutól. A rivális nem vitte tovább a vigaszágra, hiszen a negyeddöntőben kiesett, így a brazíliai ötkarikás játékok rossz emlék marad az egyébként páratlanul sikeres pályafutásban. A most 30 éves birkózó előtt még szép évek állnak, de az már biztos: úgy fejezi be a pályafutását, hogy felnőtt Eb-t igen, utánpótlás-világversenyt viszont nem nyert. Anyagunk alapját szolgáltatta szerkesztőnknek, Szekeres Istvánnak a Sport 2006 című kötetben megjelent, Lőrincz Tamásról szóló cikke.  Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring