UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2016-12-19 11:24

Ugrás a távolba

Nagyszerű néhány hónapon van túl a 19 éves Bajnok Eszter: a kaposvári Favorit AC atlétája a tengerentúlra költözött, a Virginia Tech egyetemen tanul, s a junior-világbajnoki hetedik távolugró szinte sütkérezik az amerikai napfényben és lehetőségekben.

reb Igazoltan hiányzott Bajnok Eszter a szövetség gálájáról, amikor az év legjobb női juniorversenyzőjének járó díjat kellett volna átvennie. A Favorit AC 19 éves sportolója néhány hónapja az Egyesült Államokba költözött: a sport és az oktatás terén egyaránt nívósnak számító Virginia Tech egyetem nemzetközi tanulmányok szakára iratkozott be. Az intézmény sportcsapata már júniusban lelkesen számolt be arról, hogy a hármasugrásban ifjúsági olimpiai bronzérmes – később az idei, lengyelországi junior-világbajnokságon távolugrásban hetedik – atléta a „Hokies” csapatát erősíti.
bajnok_eszter_bydgoszcz_masz
bajnok_eszter_bydgoszcz_masz
„Már korábban elhatároztam, hogy külföldön szeretnék továbbtanulni, és a 2014-es eugene-i juniorvébé is segített a döntésemben, hogy Amerikát válasszam. Attól kezdve nem valamilyen távoli, misztikus világként élt a képzeletemben az ország – reagált a tengerentúlról a fiatal sportoló. – Tavaly érettségiztem, majd egy évet kihagytam, hogy az edzésekre és az angol nyelvtanulásra koncentráljak, és jól döntöttem: megértem a nagy változásra.” Bajnokot – eredményeinek hála – több egyetem edzője is megkereste, a Virginia Tech trénere, Paul Zalewski pedig tavaly novemberben meg is hívta. „Miután ellátogattam Blacksburgbe, megismertem a körülményeket és a leendő edzőtársaimat, s már nem volt kérdés, melyik egyetemet választom.” Amerikában rendkívül drága az oktatás, de Bajnok teljes ösztöndíjat kapott, amely négy évig minden költségét fedezi. Neki csak a repülőjegyet kell kifizetnie, és az már az ő dolga, hányszor utazik haza. Itthon finoman szólva sem egyértelműen pozitív a megítélése annak, ha egy atléta az Egyesült Államokban folytatja a tanulmányait. Sok edző attól tart, hogy versenyzője nem fejlődik eléggé, s végül a sportág szempontjából elkallódik. Bajnok a kaposvári Favorit AC versenyzője, edzője Dovigyel Csaba, majd januártól Szombathelyen, Lengyák György vezetésével készült: a két tréner támogatta a terveit. „Tudták, hogy a döntésem megmásíthatatlan, és nem is akartak lebeszélni. Gyuri bácsi gyakran elkéri az edzésen készült felvételeket, elemzi, és eddig elégedett a látottakkal.” Akárcsak a versenyző az egyetemi körülményekkel. Azt mondja, összehasonlíthatatlan az itthoni és az ottani világ. Idehaza sokszor órákat utazott az edzésekre, ha pedig megfelelő futófolyosón akart készülni, Zalaegerszeg felé kellett vennie az irányt. „Egy masszőr talán még jól jönne, egyébként minden körülmény tökéletes. Öt percre van a remek pálya, minden adott a megfelelő regenerációhoz. Kezdetben féltem az ismeretlentől, és hogy folyamatosan angolul kell beszélnem, de sokkal jobban és gyorsabban beilleszkedtem, mint számítottam. Mindenki kedves, és nemcsak sztereotípia az amerikaiaknak tulajdonított pozitív felfogás: felszabadultabbnak érzem az embereket, mint otthon, és én is igyekszem átvenni ezt a mentalitást.”