UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2016-12-20 17:00

Díjazták a legjobbakat

A kajakosok között Varga Ádám és Homonnai Luca, a kenusoknál pedig Moldován Milán és Nagy Bianka lett 2016 legjobb ifjúsági sportolója – derült ki a szövetség Várkert Bazárban tartott évzáró gálavacsoráján. A 19 éves Kopasz Bálint a felnőtt kajakosoknál győzött. Az új utánpótlás-kapitány személye ellenben továbbra is kérdés.

reb/UP-info A szokásoknak megfelelően nagyszabású gálavacsorával zárta az esztendőt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség: az esemény helyszíne ezúttal a Várkert Bazár volt, a páratlanul sikeres év búcsúztatásán pedig átadták a legjobbaknak járó díjakat.
kopasz_balint_kovacs_tamas_mti
kopasz_balint_kovacs_tamas_mti
A felnőtt férfiak között a 19 éves Kopasz Bálint kapta az elismerést. A tavaly még az ifjúságiak között első, azaz a mostani címével különleges duplázást végrehajtó algyői fiatal bronzérmet szerzett K–1 1000 méteren a moszkvai Európa-bajnokságon, majd az olimpián a doppingvétség miatt eltiltott Dombvári Bence helyére beugorva tizedik helyen zárt ugyanezen a távon. Az ifjúsági fiúk között a minszki korosztályos vb-n K–2 1000 méteren aranyérmes, a maratonon és síkvízen egyaránt jól futó Varga Ádám lett 2016 legjobb kajakosa, míg a lányoknál mindenféle meglepetést nélkülözve a három ifjúsági vb-elsőséget begyűjtő Homonnai Lucát ismerték el. A kenusoknál a világbajnoki negyedik Moldován Milán, valamint a vb-ezüstérmes Nagy Bianka kapott díjat. A legjobb ifjúsági edzőnek járó címet Gintl Andrea nyerte el. A sportághoz kötődő fontos hír, hogy a korábbi utánpótlás-vezetőedző, Hüttner Csaba lett a felnőtt szövetségi kapitány. A strukturális változásokat követően az utánpótlás vezetőedzői posztot ismét utánpótlás szövetségi kapitányi tisztségnek nevezik, és erősebb jogkörök kapcsolódnak hozzá. Egy kivételével minden tisztséget betöltöttek (a szakmai igazgató az UTE korábbi szakosztályvezetője, Doma Gergő lett).  Eredetileg Hüttner, továbbá Szabó András pályázott a pozícióra, ám a szövetség új pályázatot ír ki. „Hatalmas megtiszteltetés és nagy kihívás is egyben ez a feladat, de a sportolói múlttal bíró ember mindig keresi az új utakat, a megmérettetés lehetőségét – fogadta a hírt Hüttner. – Mindig is az volt a vágyam, hogy a felnőttválogatott szövetségi kapitányaként egyszer én vezethessem a szakmai munkát, és ez most teljesült. Kenusként nem tudtam olimpián szerepelni, de bízom benne, hogy a vezetésem alatt sok versenyzőnek sikerül ezt az álmát megvalósítani.”

Hüttner Csaba pályafutása során négy világbajnoki címet és két Európa-bajnoki aranyérmet nyert kenusként, három olimpián volt tartalék, ezt követően pedig a legmagasabb edzői végzettséget szerezte meg. 2008 és 2009 között az MTK kajak-kenu szakosztályának vezetője volt, 2009-től 2013-ig utánpótlás szövetségi kapitányként, majd 2014 és 2016 között a szövetség utánpótlás-vezetőedzőjeként dolgozott. Az ő irányítása alatt az idei minszki ifjúsági és U23-as világbajnokságon fantasztikus sikert ért el válogatottunk: 25 érmet szerzett.