UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-12-20 12:03

Szünet után főműsor

Élete első felnőtt-világbajnokságán az ötödik helyen végzett a húszéves Galambos Ramóna, aki összességében pozitívnak látja a súlyos sérüléstől is sújtott 2016-os esztendőt.

Lakner Gábor A magyar női birkózás egyik legnagyobb ígérete, a szigetvári Galambos Ramóna egy papírforma- és egy bravúrgyőzelemmel ötödik lett élete első felnőtt-világbajnokságán. A húszéves sportoló éremért mérkőzhetett Budapesten a nem olimpiai súlycsoportokban megrendezett vb-n, s bár a medálról lemaradt, a szereplése így is minden dicséretet megérdemel. Az 55 kg-os súlycsoportban tizenheten indultak, köztük világnagyságok, erős mezőnyben tudott tehát értékes helyezést elérni.
Birkozas
Birkozas
„A hazai rendezés miatt előzetesen sokkal jobban izgultam, mint egyébként szoktam, ráadásul ez volt az első komolyabb felnőttversenyem a sérülésem után. Jó érzés volt magyar közönség előtt birkózni, sokan kijöttek szurkolni, és ez plusz erőt adott. A célom az volt, hogy első ötben végezzek, ami végül sikerült is, de azért jó lett volna érmet nyerni. Persze még fiatal vagyok, lesz ennél jobb eredményem.” Az említett sérülés a legrosszabbkor jött, hiszen Ramóna karnyújtásnyira volt az olimpiai kvótaszerzéstől Ulánbátorban, amikor megtörtént a baj. Hosszú kihagyás várt rá, lassan gyógyult a könyöke, ráadásul a riói olimpiáról is lemaradt. „Sosem jön jókor a sérülés, de ez tényleg a legrosszabbkor következett be. Nyerő helyzetben voltam, az idén az olimpia lett volna a fő célom, és a legjobb formámban birkóztam éppen. Sok álmatlan éjszakát okoztak a történtek, nehéz időszak volt az életemben, de már túlléptem rajta. Próbáltam kihasználni, hogy tétlenségre vagyok kárhoztatva, több idő jutott a barátaimra, a szórakozásra és a lazulásra.” Ramóna így is komoly eredménysorral büszkélkedhet, hiszen a felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmes lett, utolsó juniorversenyén pedig világbajnoki bronzzal búcsúzott el a korosztálytól. A junior Európa-bajnokságot kényszerből kihagyta, pedig a válogatott szövetségi edzője, Nagy Lajos szerint győzelmi esélye lett volna. „A sérülés miatt felemás volt az évem, de összességében azért pozitív a mérleg. A felnőtt Európa-bajnoki harmadik és a világbajnoki ötödik helyem mindenképpen jó eredmény, ezek kárpótoltak az elmaradt olimpiai szereplésért. Jövőre mindenképpen érmet szeretnék nyerni a szombathelyi U23-as Európa-bajnokságon, és ha már az idén érmes lettem a felnőtt Eb-n meg pontszerző a vébén, akkor jövőre sem adnám alább.” A húszéves birkózó a már említett korosztályos versenyen kívül jövőre már csak a felnőttek között szerepelhet. Az idei eredménysora azt mutatja, hogy fiatal kora ellenére sincs távol a nemzetközi élmezőnytől. „Mindenben lehet fejlődni, de ami eddig is az erősségem volt – hogy fejben erős vagyok és jó az állóképességem –, az továbbra is jellemző rám. Izmosodnom mindenképpen kell, főleg, hogy még olyan erőben sem érzem magamat, mint a sérülésem előtt. A technikán pedig sosem lehet eleget csiszolni” – mondja Ramóna, aki fiatal kora ellenére nem csupán a magyar felnőttválogatott tagja, hanem a nemzetközi elithez is egyre gyorsabb tempóban közelít.