UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-12-24 16:47

Sorsolják a pontozókat is

Javában zajlik a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) nemzetközi kongresszusa. Az eseményen a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Csötönyi Sándor is jelen van. Az első nagy horderejű változtatást pedig már meg is szavazták az egybegyűltek: jelentősen változtattak a versenyek pontozási rendszerén.

UP-infoA Genfi-tó partján tartja a szervezet 1946-os megalapítását ünneplő, jubileumi kongresszusát a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség. A tanácskozáson véglegesítették a sikeresen tesztelt új pontrendszert és a bíróküldés menetén is változtattak.
A jubileumi kongresszus Forrás: aiba.org
A jubileumi kongresszus Forrás: aiba.org
Az utánpótlást leginkább érintő hír a pontrendszer megváltoztatása. A novemberi szentpétervári ifjúsági világbajnokságon már debütált az a szisztéma, amelyben mind az öt pontozó értékelése számít. Az eddigi gyakorlat szerint az ötből három pontszámot választott ki véletlenül a számítógép, és csak ezek számítottak a mérkőzés végén. A nyári riói olimpiai után – mondhatni szokás szerint – a csalásoktól volt hangos a bokszvilág. A korosztályos versenyeken is rendszeresen emlegették az edzők: nem tükrözték a pontszámok a ringben történteket, a befolyásosabb országok versenyzői ellen nem volt elég simán jobbnak lenni a győzelemhez, a továbbjutáshoz sokkal nagyobb különbségre lett volna szükség. A nyári kaposvári junior Európa-bajnokság után maga Csötönyi Sándor is nemtetszésének adott hangot, mondván sok mérkőzést elcsaltak a bírók, többüket el is tiltották. Az ilyen esetek megelőzésére mostantól sem a bírót, sem a pontozókat nem a bíróküldő bizottság delegálja, hanem számítógép sorsolja ki. A tagországok száma is növekedett, mégpedig kétszázegyre, miután felvették a Karib-tengeren fekvő Szent Márton-szigetet.