UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-12-29 09:33

2016 éremsorozata

Európa-bajnoki aranyak, utánpótláskorú sportolók olimpiai szereplése – érmekben mérhetően sikeres évet zártak a sportlövők. A legfontosabb sikerek – részben videóriportos – felelevenítésével búcsúztatjuk 2016-ot.

reb Az esztendő végeztével nem egyszerű mérleget vonni, hiszen a sportolók már javában a 2017-es szezon kihívásaira készülnek, s magukban nagyjából a nyár végén lezárták az aktuális évadot. Honlapunk 2016-ot mégis a naptári történések összegyűjtésével búcsúztatja.
major_veronika_ev_sportoloja
major_veronika_ev_sportoloja
Az esztendő alaphangját már februárban megadta a hazai rendezésű, győri 10 méteres Európa-bajnokság. Kissné Oroszi Edit utánpótlás-kapitány a rajt előtt érmeket várt a küldöttségtől, ám az eredmények még a legmerészebb álmait is felülmúlták. A magyarok nagyszerűen kezdték a kontinensviadalt a kitűnően átalakított Audi Arénában és Magvassy Mihály Sportcsarnokban. A junior-férfilégpuskások között Péni István ezüst-, míg a leányoknál Major Veronika a futócél 20+20-as számban bronzérmet szerzett. A férfi légpuskás csapat tagjainak a nyakába aranyérem került, míg a leány futócél együttes a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Major Veronika ráadásul a légpisztolyosok között is ötödik lett – a futócéllövészet és a légpisztoly különbségére Győrik Csaba felnőttkapitány világított rá mondván, egyik a másokhoz képest nagyjából olyan, mint a rali és a Forma–1. A folytatás is remekül sikerült: a légpuskások között a Péni István, Hurai Viktória, míg légpisztolyban az Agárdy Vilmos, Major Veronika juniorkettős állhatott a dobogó legmagasabb fokára Győrben, és a zárás is pompás lett: Major Veronika esélyeshez méltón nyert a futócéllövők 40 méteres számában, míg a leánycsapat bronzérmet szerzett, így a fiatalok összesen négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet gyűjtöttek be. Külön méltathatjuk Gáspár Lalitát, aki 15 évesen a felnőttcsapat aranyszerzésében vállalt szerepet, a 18 éves Egri Viktória pedig a győri Eb-n elért eredményével váltotta meg a jegyét az olimpiára. Az Eb olyan jól sikerült a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub fiataljainak, hogy elnyerték a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat. Az Európa-bajnokságon a maga három dobogós helyezésével főszereplő Péni István Győrből szinte rögvest Bangkok felé vette az irányt. Felnőtt Világ Kupa-viadalon indult már korábban, az éremszerzés azonban most először sikerült: junior Európa-csúcsot lőtt a légpuska-alapversenyben, majd a fináléban a harmadik helyen zárt.
peni_istvan_illyes_tibor_mti
peni_istvan_illyes_tibor_mti
A májusi suhli junior Világ Kupa-viadalon sem adta alább: megnyerte a kisöbű szabadpuska 60 m-es számot, aztán korosztályos világcsúccsal húzta be a 3x40 lövéses összetett versenyt. A változatosság kedvéért a tallinni 50 méteres Európa-bajnokságon is lehengerlően lőtt: győzött az 50 m fekvő testhelyzetű számban, aztán Vas Péterrel és Pekler Zalánnal csapatban diadalmaskodott puska három testhelyzetű versenyben, ráadásul még egyéniben is ezüstérmet szerzett. Péni sikersorozatának hála az UTE is révbe ért A hónap műhelye díjon. A július Major Veronika újabb sikeréről szólt: a 19 éves keszthelyi immár háromszoros világbajnoknak mondhatja magát a futócéllövők között: a suhli vb-n 20+20 lövéses versenyszámban győzött. Az augusztusi riói játékokon helytállt a két fiatal: Egri Viktória ugyan túlizgulta a premiert, és a 36. helyen végzett női légpisztolyban, Péni 13. lett 10 m légfegyverben és 12. kisöbű sportpuska összetett versenyben. Az ősz sem maradt sikerek nélkül: a Pekler Zalán, Vas Péter, Gáspár Lalita alkotta puskáscsapat dobogóra állhatott az Európai Ifjúsági Liga Bolognában rendezett döntőjében. A fiatalok, Gáspár Lalita, Horváth Lea, Pekler Zalán a szekszárdi felnőtt Hungarian Openen brillíroztak.