UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-12-30 13:31

Aranyos 2016

Bár a parton olykor vérzivatar tombolt, a medencében csak a magyarok elsőrangú teljesítménye szólt nagyot 2016-ban. A korosztályos elit remekelt, nem akadt utánpótlás-világverseny, amelyen Késely Ajna és társai nem szereztek aranyérmet .

reb Esemény- és éremgazdag évet zárt az úszás 2016-ban. A legnagyobb hullámokat a hosszú évekig szövetségi kapitány Kiss László dicstelen távozása, illetve a Hosszú Katinka kontra úszószövetség állóháború keltette, a legnagyobb örömet pedig a riói olimpiai sikerek adták. Profilunkból adódóan – még ha az idézett események hatást is gyakoroltak a sportág minden szereplőjére és jövőjére – kizárólag az utánpótláshoz szorosan kapcsolódó eseményeket tekintjük át.
kesely_ajna_hodme14_musz
kesely_ajna_hodme14_musz
Amikor manapság a vizes sportok űzői alig találnak maguknak szabad vízfelületet, piros betűvel jegyzik az uszodaavató napját. Az illett március 6-án is, amikor átadták a Tüske Sportuszodát. Noha a vízilabdás klasszisok is felvonultak, már akkor tudható volt: a Tüske úszóuszoda lesz, azaz az úszók használják. Kiss László szövetségi kapitány az évtizedekkel korábbi nemi erőszakot felelevenítő botrány miatt lemondott posztjáról, őt Hargitay András utánpótlás-kapitány váltotta, Hargitay helyére pedig a fiatal és ambiciózus Petrov Iván került. Május elején a frissen átadott Tüske-uszodában rendezték meg az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyen a házigazda magyarok 44 érmet, közte húsz elsőséget szereztek. A május elsősorban a „nagyokról”, a felnőtt Európa-bajnokságon taroló klasszisokról szólt, ám az akkor még 14 éves Késely Ajna érdemeiről sem szabad megfeledkezni: a délelőtti előfutamban úszott, így szerepet vállalt a 4x200 m-es gyorsváltó aranyából. Bő három héttel a junior Európa-bajnokság előtt annak helyszínén, Hódmezővásárhelyen rendezték meg a korosztály hazai versengésétPetrov Iván szövetségi kapitány nem volt elájulva az időeredményektől („ezek az eredmények nem a világelitet jelentik”), de megjegyezte: sokan érezhetően a kontinensviadalra tartalékoltak, készültek. A junior Eb aztán varázslatosan sikerült. Hargitay András, a fiatalokra is figyelő felnőttkapitány három-öt érmet remélt, ehhez képest a házigazda fiúk-lányok tizenkét dobogós helyezéssel, közte öt arannyal zártak. A show Késely Ajnáé volt, aki 200, 400 és 800 m gyorson is legyőzhetetlennek bizonyult, illetve a Barócsai Petra, Gyurinovics Fanni, Juhász Janka hármassal a 4x200 m-es gyorsváltóval is győzött. Milák Kristóf pedig úgy diadalmaskodott 200 m pillangón, hogy a szakemberek szerint minimum rengeteget kell még csiszolni a technikáján. A korosztályos Eb-n brillírozó Késely Rióban is rajtkőre állhatott: bár az egyéni számokban elmaradt saját legjobbjaitól, a 4x200 m-es váltót olimpiai hatodik helyhez segítette úgy, hogy bár az előfutamról a döntőre cserélt úszót a kapitány, a Kőbánya tinédzsere mindkétszer tempózhatott. Szeptemberben határoztak arról, hogy az eredetileg Budapestre tervezett 2017-es junior-világbajnokságnak a patinás amerikai úszóhelyszín, Indianapolis lesz a házigazdája. Hosszú Katinka még az olimpiai előtt bejelentette, hogy Iron Aquatics néven klubot alapít, majd szeptemberben, a játékok végeztével hangsúlyosabban került elő a kérdés. Több szempontból felkavarta az állóvizet az új műhely. Egyrészt, a szokásos vándorlásnak megfelelően számos fiatal úszó igazolt a klasszishoz, nem függetlenül attól, hogy míg a Jövő SC-nek már nem jutott hely a Komjádi uszodában, az Iron Aquatics ott kapott pályákat (a témával két cikkükben foglalkoztunk ITT és ITT).
A windsori rövid pályás világbajnokságon több fiatal is lehetőséghez jutott, ám kiugró teljesítmény nem született Kanadában. Nem úgy Kassán, ahol a közép-európai országok serdülő úszóversenyét rendezték meg: a magyarok 17 aranyat és 37 dobogós helyezést gyűjtöttek be. A medencés megméretések mellett két nyílt vízi világeseményt rendeztek 2016-ban, s a sikerek miatt mindkettő emlékezetes maradt. A hoorni világbajnokságon kegyetlenül hideg vízben Rasovszky Kristóf győzött a juniorok között, a nőknél a két éve korosztályos vb-első Kiss Nikoletta másodikként zárt. Hab a tortán, hogy a 14-16 évesek váltójában a Tabi Zoltán, Kalmár Ákos, Juhász Janka, Kun-Szabó Fanni négyes második lett. Szeptemberben a festői Piombinóban tartották a korosztályos kontinensviadalt. Juhász Janka a nyitányon rögvest aranyérmet szerzett a 16-17 évesek között, míg Rasovszky különleges teljesítménnyel a vb-t követően az Eb-n is aranyérmet nyert, a Kalmár Ákos, Fábián Milán, Juhász Janka és Rohács Réka staféta pedig ezüstérmes lett a 14-16 évesek váltóversenyében. Kétségünk sincs, egy év múlva ekkor hasonlóan szép sikereket gyűjthetünk össze.