UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-01-01 17:18

Egér a szívekbe úszta magát

Tizennégy évesen már olimpiai bajnoki címet szerzett Egerszegi Krisztina, aki 22 esztendősen vissza is vonult az úszástól, addig azonban mindent megnyert a medencében és a parton. A hazai sportélet kedves és egyöntetűen szeretett alakja a vasárnapi retrórovatunk aktuális szereplője.

reb „Gyere Egérke, gyere kicsi lány” – Vitray Tamás legendás közvetítésének szavai azoknak is a fülében csenghetnek, akik még nem is éltek 1988-ban, amikor a mindössze 14 éves Egerszegi Krisztina 200 m háton leiskolázta az NDK-s doppinglabor két „csúcstermékét”, a két legnagyobb riválisnak számító Katrin Zimmermannt és Cornelia Sirchet a szöuli olimpián.
egerszegi_szoul
egerszegi_szoul
Egerszegi a 100 m háton szerzett ezüst lendületével tempózott a hosszabb hátúszótávon, a kedvenc számban, amelyben még kétszer nyert ötkarikás játékokon. No, de haladjunk sorrendben! Egerszegi hat-hét évesen lett a Bp. Spartacus igazolt sportolója, az alapokat Kiss Miklós tanította meg neki, ám különleges tehetségével, páratlan vízfekvésével gyorsan felhívta magára a figyelmet, és hamar Turi Györgyhöz, illetve Kiss Lászlóhoz került. Már 11-12 évesen külföldi, kubai edzőtáborokban járt, s a versenyeredmények is gyorsan érkeztek: 1985-ben megszerezte az úttörő-korosztály bajnoki címét a hátúszószámokban, 1986-ban pedig már négy utánpótlás-korosztály, plusz a felnőtt hazai versengésén indult. A bukaresti ifjúsági Barátság Versenyen két-két arany- és ezüstérmet szerzett. Egy évvel a nagy szöuli diadalmenet előtt idehaza négy egyéni számban lett felnőttbajnok. A strasbourgi kontinensviadalon már megmutatta, mire lehet képes, hiszen 13 évesen ötödik lett 100, negyedik pedig 200 m háton.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Az olimpiai remeklés „felvezetéseként” a szokásos hátúszószámok mellett 200 m vegyesen is aranyérmes lett az amersfoorti ifjúsági Európa-bajnokságon. S akkor következett a minden magyar sportkedvelőnek örökké emlékezetes Egérke-mutatvány.
Hungarian swimming champion Krisztina Egerszegi wins the gold medal in the women's 200 metre backstroke at the Summer Olympics in Seoul, South Korea, 25th September 1988. (Photo by Bob Thomas/Getty Images)
Hungarian swimming champion Krisztina Egerszegi wins the gold medal in the women's 200 metre backstroke at the Summer Olympics in Seoul, South Korea, 25th September 1988. (Photo by Bob Thomas/Getty Images)
A vézna, 45 kilós lány már 100 m háton is meglepetésre érintette meg a falat másodikként, 200 m-en pedig varázsolt. Kezdetben a NDK-s riválisoktól némileg leszakadva haladt, majd a 150 m-es forduló előtt kecses tempóival előnyre tett szert, és az utolsó hosszon már magabiztosan vezetett. A magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként utazott a játékokra, s a hazai sporttörténelem legifjabb olimpiai bajnoka lett Dél-Korea fővárosában. Elképesztő szeretet övezte őt a hazatértekor, és vette körül egészen a pályafutása végéig. Hiszen a java még csak ezután következett. A következő évben, 1989-ben hét érmet szerzett a leedsi ifjúsági Európa-bajnokságon (közte négy aranyérmet a hát- és vegyesszámokban), majd a bonni felnőtt kontinensbajnokságon gyűjtött be – betegen – három ezüstöt. 1991-ben mindkét hátúszószámban győzött a perth-i világbajnokságon, amellyel a magyar úszósport első női vb-győzelmeit szerezte meg. Ugyanabban az esztendőben az athéni Eb-n 100 és 200 m háton, illetve 400 m vegyesen is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A két hátúszószámban világcsúcsot tempózott. Sokan megjegyezték, hogy Egerszegi csak itt, Athénban úszott világrekordot: ez szinte természetes, ha belegondolunk abba, hogy korszakos időket ért el, a 200 m hát 2:06,62-es csúcsa 17 évig élt (2008. február 16-án Kirsty Coventry adta végül át a múltnak). Sorozatban negyedszer is az év női sportolója lett, az olasz La Gazzetta dello Sport pedig a világ második legjobb női sportolójának választotta.
egerszegi_barcelona
egerszegi_barcelona
A barcelonai olimpián megkapta a Krisztina királynő nevet, hiszen 400 m vegyesen országos csúccsal, míg a két hátúszószámban olimpiai rekorddal győzött, s a játékok legtöbb aranyérmet szerző női sportolója lett. Az olasz sportnapilag immár a világ legjobb női sportolójának választotta meg. Az 1993-as sheffieldi Eb-n négy számban győzött, s rá egy évre, a római vb után tán vissza is vonult volna, ha 200 m háton nem győzik le. Kínai riválisa azonban beelőzött, Egerszegi viszont a csúcson akarta abbahagyni, ezért folytatta. Az 1995-ös bécsi Eb-n 200 m háton és 400 m vegyesen győzött. Az atlantai olimpián az előző év Eb rossz tapasztalatai miatt nem vállalta a 100 m hátat (noha a vegyes váltóban úszott idejével diadalmaskodott volna), 400 m vegyesen viszont bronzérmes lett. A 200 m hát fináléjában aztán az egész játékok legsimább győzelmeinek egyikét aratta, több mint négy másodperces fórral ért a falhoz. Azzal a tudattal tempózott az ő kívülről végtelenül könnyednek tűnő, elegáns stílusában, hogy többé nem száll vízbe edzésen és versenyen. Csupán 22 évesen vonult vissza, pedig vélhetően még évekig a legjobb lehetett volna a világon, ám ő addig bírta a vizes világ monotóniáját. Az atlantai sajtótájékoztatón elmondta: szeretné megismerni végre a hétköznapok való világát, mert másfél évtizeden keresztül abból szinte semmi nem jutott el hozzá. Szinte minden elismerést begyűjtött, könyvet és filmet készítettek róla, ám ahogy a sportpálya futása alatt nehezen kezelte a népszerűséget és a sajtófigyelmet, a befejezés után szinte teljesen elvonult a nyilvánosságtól. Kerüli a rivaldafényt, de az uszodákban találkozni vele, hiszen a nagyobbik fia, Bálint is úszik. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci