UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-01-01 12:38

Villámzárás

A kilencéves Gaál Zsóka villámsakkban is jól szerepelt az Újvidéken megrendezett korcsoportos rapid és villám Európa-bajnokságon, ahol holtversenyben a második-negyedik helyen zárt az U10-es lányok között, és a Buchholz-számítással végül leszorult a dobogóról.

Lakner Gábor Ahogy arról beszámoltunk, az Újvidéken megrendezett korcsoportos rapid- és villámsakk Európa-bajnokság első napja fényes magyar sikereket hozott a rapid egyéni versenyszámban. Gaál Zsóka aranyérmet nyert az U10-es lányok között, az U12-es lányok mezőnyében Hegedűs Luca a dobogó második, míg Majoros Rózsa a harmadik fokára állhatott fel. Az U12-es fiúk közül Persányi Barnabás nyert bronzérmet, mellettük pedig több magyar versenyző is a tíz között zárt.
Gaál Zsóka Újvidék vágott
Gaál Zsóka Újvidék vágott
A második napon a rapid csapatversenyt bonyolították le. A három kategória közül a középsőben, U14-ben indult magyar együttes, méghozzá rögtön kettő is. A Leszkó Bence, Persányi Barnabás, Csíki Endre, Gaál Zsóka összetételű első csapat három győzelemmel, két remivel és két vereséggel a nyolcadik helyen zárt. A Hegedűs Dominik, Szilágyi Norbert, Hegedűs Luca, Hajdó Hanna alkotta második csapat három győzelmet, egy remit és három vereséget könyvelhetett el, azzal tizenegyedikként fejezte be a húszcsapatos versenyt. A záró napon a villám egyéni bajnokságot rendezték meg, ebben a műfajban kilenc magyar fiatal mérette meg magát. Az U10-es lányok között az idén két Európa-bajnoki címet begyűjtő Gaál Zsóka – kilencévesen hagyományos és rapidsakkban is a kontinens legjobbja lett – ezúttal is kitett magáért, ami a holtversenyen második-negyedik helyre volt elég. A rapidban legyőzött Anna Kropuvna ezúttal visszavágott, az orosz lányé lett az aranyérem. A Buchholz-számítás nem Zsókának kedvezett, így a hármas holtverseny végén a negyedik helyezés lett hivatalosan az övé. A korcsoport másik magyar versenyzője, Alexandrova Angelina a tízedik helyen zárt. Még egy magyar versenyző fért be a tíz közé, az U18-as lányok között Gál Hanna Krisztina 4,5 pontot gyűjtve a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt.