UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-01-11 09:08

Zsebben az első arany

Élete második felnőtt országos bajnokságán az első aranyérmét szerezte meg a hosszúra nyúló sérüléséből végleg felépült Borovoj Alexander. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 17 éves műkorcsolyázó gőzerővel készül a szezon második felére, amikor a juniorok között is szeretne helytállni, a célja pedig a világbajnoki indulás.

Majer Dániel „A nővérem kisgyerekként sokat betegeskedett, az orvos pedig a hideg levegőt javasolta, mondván, az jót tesz neki. Elkezdett korizni, neki köszönhetően pedig egyéves korom óta, mivel anyukám rendre magával vitt. Hamar megtetszett a korcsolyázás, háromévesen ki is próbáltam, és ott ragadtam” – emlékezett vissza a kezdetekre Alexander, akit barátai Szásának szólítanak. A Sebestyén Korcsolyázó SE fiatalja versenyen ötéves korában indult először, az évek múlásával pedig kiderült: van érzéke és tehetsége a sportághoz.
Szása edzőjével, Gór-Sebestyén Júliával Forrás: Új Európa Alapítvány
Szása edzőjével, Gór-Sebestyén Júliával Forrás: Új Európa Alapítvány
Tízévesen már ment neki a dupla axel, két lábra érkezve, egy évre rá pedig tisztán is megbirkózott a műkorcsolyázók legnehezebb ugrásának kétfordulatos változatával. „Akkoriban ez felkeltette az emberek figyelmét, kevesen tudtak ugyanis ilyen fiatalon dupla axelt ugrani. Nagyjából ekkor tudatosult az edzőimben, és persze bennem is, hogy érdemes energiát fektetni a korizásba.” Jelenleg az Eötvös József Gimnázium diákja, kilencedikes kora óta pedig még inkább előtérbe került az életében a műkorcsolya. Magántanuló, amire a rengeteg edzés, külföldi edzőtábor és verseny miatt van szükség. A 2015/16-os szezonban élete első felnőtt országos bajnokságán a második helyen végzett, annak ellenére, hogy az egész idényben elhúzódó sérülés hátráltatta. „Tavaly februárban arcüreggyulladást kaptam, rá két hétre pedig a belső közelítőizmom sérült meg, az is lehet, hogy elszakadt. Sokat kellett kihagynom, jártam orvoshoz, gyógytornászhoz. Az ultrahang később kimutatta a hegesedést, összeforrt tehát magától az izmom, de a teljes szezonban fájt, sőt még tavasszal és nyáron is éreztem. Mostanra jutottam el oda, hogy zavartalanul tudok edzeni.” Ez pedig meg is látszik a teljesítményén. Miután a nyáron Budapest mellett Ausztriában és Szocsiban készült, a versenyeken egyre javuló formát mutatott. „A zágrábi és nagyszombati megméretések kicsit még a visszaszokás jegyében teltek, előtte ugyanis februárban versenyeztem legutóbb. Celjében már kicsit jobban ment, a legjobb teljesítményt azonban a december eleji Mikulás-kupán nyújtottam. A felnőttek között a tizedik helyen végeztem, miután a rövid program és a kűr is szinte hibátlanra sikerült.” Elmondása szerint az egy héttel későbbi, a lengyelországi Katowicében megrendezett Négy Nemzet-bajnokságra kicsit már mentálisan és fizikálisan is elfáradt. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy összetettben elért tizedik helyezésével, életében először, felnőttbajnoki címet nyerjen. Juniorkorúként pedig mostantól a január közepi korosztályos ob-ra koncentrál. „A héten sikerült megugranom a tripla-tripla toe loop-kombinációt, az előjelek tehát biztatóak. A január végi Európa-bajnokságra kvalifikáltam, de a szövetség döntésétől függ, indulhatok-e. Viszont februárban rendezik a válogatót a márciusi junior-világbajnokságra, arra mindenképpen szeretnék eljutni” – avatott be a szezon második felének terveibe Szása, aki a Mol Új Európa Alapítvány támogatását főként a szövetség által nem fizetett utazásra és az edzői díjra költi.