UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-01-15 09:29

Matekzseni feketén-fehéren

Persányi Barnabás kis híján megvédte elsőségét az U12-es rapidsakk Európa-bajnokságon; hogy elmaradt a címvédés, az csupán nem rajta, hanem a versenybíró beavatkozásán is múlt... Mindenesetre a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott ifjú sakkozó nem csak a sport területén nyújt kiemelkedőt.

Lakner Gábor Persányi Barnabás hét és fél éves korában ismerkedett meg a sakkal, amikor a telki általános iskolában tantervbe került a sportág. Rögtön megtetszett neki a játék, és az is korán világossá vált, hogy van érzéke hozzá. Az iskolai edző, Pregitzer György gyorsan le is igazolta a Zsámbéki SBE-hez, amelynek színeiben a mai napig versenyez. Egy évvel később került Mészáros András nemzetközi mester szárnyai alá, azóta az ő útmutatásával gyakorol.
MOL_Persanyi_Barnabas
MOL_Persanyi_Barnabas
Mindezt rendhagyó módon, tanítás után teszi, a szülők ugyanis nem szeretnék skatulyába zárni, és elszigetelni kortársaitól, ellentétben az ifjúsági sakkozók többsége által követett, szigorúan magántanulói modellel szemben. Mivel csak májusban lesz tizenhárom éves, nem kívánják kizárólag a sakkozásra feltenni a fiatalságát. A fiuk ráadásul érdeklődő típus, a tanárai egybehangzó véleménye szerint amibe belefog, abban sikeres is lesz. Nagyon szereti a matematikát, megnyerte már a rangos Zrínyi-versenyt több mint tízezer induló között, és mostanában a történelem is mindinkább foglalkoztatja. Emellett elsőként került be a magyar Templeton-program kiválasztott tehetségei közé, ahol további területekkel ismerkedik meg. Barnabásnak két testvére van – ő a középső gyermek –, s bár a tesók is szeretnek sakkozni, nem űzik hozzá hasonló komoly szinten a sportágat. A sakkozásban eltöltött öt és fél év nem mondható túl hosszú pályafutásnak, de már több nagy sikert ért el. A diákolimpiai győzelmek mellett 2015-ben megnyerte az U12-es rapid Európa-bajnokságot, a múlt év végén pedig hajszál híján megvédte a címét. Végül bronzéremmel zárt az utolsó fordulót még az élen kezdő fiatal versenyző, ami sajnálatos bírói beavatkozásnak is „köszönhető”. A hazai szövetség panaszt is tesz az igazságtalanság miatt, ami bizony megviselte Barnát. Fájt neki a vereség módja, hiszen ha jobb az ellenfél, azt bármikor elismeri, de ezúttal nem ez volt a helyzet. A Mol Új Európa Alapítvány támogatásával jutott el az Európai Uniós korosztályos Eb-re, ahol a 2014-es ezüstérme után 2016-ban első helyezést ért el. A sakkozás mellett jut ideje másra is, hetente háromszor teniszezik, imád pingpongozni és a barátaival társasjátékozni. Ahogyan már írtuk, az érdeklődése rendkívül sokrétű. A szülők örömmel támogatják, amennyiben megmarad a vonzalma a sakk iránt, de erőnek erejével nem szeretnék egy irányba terelni. Úgy tartják, elveszni biztosan nem fog, de a választás joga az övé. Az idén – hatodik osztályos tanulóként – gimnáziumi felvételi is vár rá a versenyek mellett, de az elhivatottsága alapján a sakktábla mellett biztosan helytáll. Hiszen, mint tudjuk: amibe belekezd, abban eredményes.