UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-01-19 09:44

Pirospont Zsombornak

Kitűnően kezdte az esztendőt Piros Zsombor: a 17 éves magyar teniszező döntőig menetelt a junior Australian Open felvezető versenyének számító traralgoni G1-es kategóriás juniorviadalon.

reb Egyetlen magyarként Piros Zsombor lesz érdekelt a junior teniszezők első 2017-es Grand Slam-versenyén, az Australian Openen. Míg a felnőttek már javában gyilkolásszák egymást a melbourne-i főtáblán, a juniorok még felvezető versenyen, a G1 kategóriás traralgoni viadalon ragadtak ütőt.
AX2U2731
AX2U2731
A 64-es mezőnyben Piros az utolsó, még kiemelést érő pozícióban, a viadal 16. helyen rangsoroltjaként kezdte meg a versenyzést. Az új-zélandi Aieet Rai nem okozott különösebb gondot a magyar fiatalnak, aki 6-3, 6-2-re győzött az első körben. A 32 között a cseh Michael Vrbenský ellen volt jelenése. Ezúttal csupán három játékot veszített, és 6-0, 6-3-as sikerrel került a nyolcaddöntőbe. Ott aztán valódi nagyvad, a tornán második kiemelt Benjamin Sigouin várt rá. A kanadai fiú képességeiről sokat elmond, hogy 2016 decemberében döntőig menetelt a rangos amerikai juniortornán, az Eddie Herren, s csupán a korosztályos világelső szerb Miomir Kecmanovics múlta felül. Papírforma szerint Sigouin volt az esélyes, de már az első játszmát is Piros húzta be (6-2), s ezt követően pedig feladta a mérkőzést a rivális. A negyeddöntőben a francia Matteo Martineau esett áldozatul a magyar fiú menetelésének (6-3, 6-4), aki az elődöntőben, a finn Emil Ruusuvuori ellen kényszerült először három játszmára Traralgonban. A finn nem adta olcsón a bőrét, a 6-1-re elvesztett szettet követően 6-3-mal egyenlített, de a minden eldöntő felvonás 6-4-gyel Pirosé lett. A hatodik helyen kiemelt Corentin Moutet tán a honfitárs Martineau korábbi búcsúztatásáért is törleszteni akart, mindenesetre 7-5, 6-3-ra legyőzte Pirost a fináléban. A szerepléssel azonban csakis elégedett lehet a magyar fiú, aki remekül hangolt az Australian Openre, ráadásul a megszerzett pontoknak köszönhetően jelentőset lép előre a 34. helyről a korosztályos világranglistán. Piros teljesítményéről az is sokat mond, hogy esztendeje ugyanezen a megméretésen az 64 között kiesett. „A tavalyi első körben elszenvedett vereségem után egyáltalán nem gondoltam volna, hogy most döntőig jutok – értékelt honlapunk Piros. – A siker kulcsa, hogy fantasztikus felkészüléssel a hátam mögött érkeztem. Korábban sokszor azért kaptam ki a verseny vége fele, mert nem volt elég jó a kondícióm, most viszont eszméletlenül fitt vagyok. A pályán és azon kívül is végig nagyon jól éreztem magamat Traralgonban. Az Australian Open teljesen más világ, sokkal gyorsabbak a pályák, nagyobb a nyomás a játékosokon. A legfontosabb célom, hogy az első meccsen jól teniszezzem, és nyertek, csak mérkőzésről mérkőzésre szabad gondolkozni. Már várom a versenyt, de addig szerencsére pihenhetek is kicsit.”