UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-01-25 19:19

Sós Csaba a kapitány

Visszahívják a három szövetségi úszókapitányt, így Petrov Iván utánpótlás-vezetőt is, és csütörtöktől dr. Sós Csaba az edzőbizottság vezetőjeként lesz a szövetségi kapitány. A szakember számít Petrovra, illetve arról is beszélt, hogy a Jövő bajnokai-program várhatóan komoly változások előtt áll.

reb Nagy érdeklődés mellett rendezett sajtótájékoztatót szerda délután a Magyar Úszó Szövetség az egyik elegáns budapesti szállodában. Dr. Bienerth Gusztáv elnök délelőtt (délutánba nyúlóan) megtartotta első elnökségi ülését, amelyen számos fontos határozat született.
bienerth_sos
bienerth_sos
Az elnök új struktúrában gondolkodott, ezért visszahívták Hargitay András felnőtt-, Petrov Iván utánpótlás- és Gellért Gábor nyílt vízi kapitányt. Az edzőbizottság hét tagú lesz, mindenkori vezetője pedig egyben a szövetségi kapitány: ez a személy január 26-tól Dr. Sós Csaba általános alelnök, korábbi versenyző, a TF úszótanszékének vezetője. Sós kérdésünkre elmondta, bár még nem tudja, pontosan mi lesz Petrov pozíciója vagy titulusa, de mindenképpen számít rá a továbbiakban (akárcsak Gellért Gáborra, mindkettejüket jelöli majd a héttagú edzőbizottságba is). „Iván napi huszonnégyből húsz órát dolgozik, tapasztalata is van már, hogy felejteném el őt?” – jegyezte meg. Nyilván szüksége is lesz a megbízható társakra, hiszen a vizes-világbajnokság évében elsősorban a felnőttekre irányul a figyelem, miközben nyáron Indianapolisban az utánpótlás legjobbjai junior-világbajnokságon indulnak. Bienert Gusztáv arról is beszélt, hogy 2017 októberére rendkívüli közgyűlést terveznek, amelyen a vb tapasztalatainak értékelése mellett a 2024-ig szóló szakmai és fejlesztési stratégiát is szeretnék elfogadni. Honlapunk ugyancsak Sós Csabát kérdezte arról, a módosítások hogyan érintik az utánpótlás-fejlesztést szolgáló a Jövő bajnokai-programot. „Nem tudom, hogy nagy léptékű átalakításokat következnek-e, mindenesetre kétezer-tizenhárom óta fut a program, a nyolc régió vezetőivel már egyeztettem. Az egyértelmű, hogy fontos hallgatni az edzőkollégák tapasztalataira, és lesznek változások. A program léte azonban egy pillanatra sem kérdőjeleződött meg.” Az utánpótlás korú sportolókat is érintheti a fontos változtatás, miszerint a hazai szövetség a világbajnoki keret kijelölésekor elfogadja a FINA szintjeit, és nem határoz meg saját kritériumot. Ennél is lényegesebb, hogy az eddigiekkel ellentétben a budapesti világbajnokság előtt a legfontosabb határvonal az országos bajnokság zárónapja (április 22.) lesz. Aki addig teljesíti az A szintet, és az adott számban a legjobb két idő egyikének birtokosa, garantáltan csapattag lesz, nem üthető ki a vb-ig. Vagyis ezt követően csupán a még „üres helyekre” lehet pályázni a kvalifikációs időszak június végi zárásáig, azaz olyan számokban lehet kvótát szerezni, amelyben nincs még A szintidőt elért úszó (vagy csak egy van).

Az elnök bejelentette, hogy két elnökségi tag, Kiss László és Sass Katalin is lemondott posztjáról, illetve Szántó Éva megvált a főtitkári pozíciótól, és a budapesti vb szervezését végző kft munkáját irányítja.