UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-01-26 11:09

Hibátlan kezdés

Az idei legjobb pontszámot kapta a rövid programjára Tóth Ivett az ostravai Európa-bajnokságon. A jelenleg a 6. helyen álló 18 éves versenyző célja, hogy az első tíz között végezzen.

Up-info „A csütörtöki szünnapon kipihenem magam, a fizioterápia segít majd, hogy kigyúrjuk belőlem a stresszt is, a kűrben pedig próbálok ugyanilyen fejjel és szívvel versenyezni” – ezt nyilatkozta Tóth Ivett, aki az ostravai műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságon nagyszerű rövid programot produkált, és a 6. helyről várja a folytatást.

Az utolsó előtti csoport harmadik futójaként Sebestyén Júlia tanítványa tripla toe loop-tripla toe loop kombinációval kezdte programját, majd tripla Lutz következett. A harmadik ugrás, a kötelező dupla Axel – a koreográfiába hatásosan beillesztve – a program végére került, ami a fáradtság miatt merész döntés volt, de Ivettnek nem okozott gondot. „A Lutz előtt az volt az érzésem, hogy ez el fog szállni, de az utolsó pillanatban még ráhúztam, és végül sikerült – nyilatkozta. – Az egész nap kicsit idegesebben telt, mint máskor, mert ebben a szezonban ez volt az első nagy nemzetközi megmérettetésem. Eleinte izgultam, délutánra kipihentem magam, és fantasztikus érzés volt ilyen hatalmas közönség előtt, fényárban futni. Talán még az ugrásaim is magasabbak voltak.”

Az tavaly 11. helyen végző műkorcsolyázónő idén szeretne még előrébb végezni, amihez az első lépést a rövid programmal meg is tette. „A pontszámmal maximálisan elégedett vagyok. Az országos bajnokságon már hatvan pont fölött korcsolyáztam, és itt is sikerült ezt kihoznom magamból. Versenyről versenyre fejlődtem, az ugrásokban is. Volt bennem egy kis félelem, hogy vajon a kontinensviadalon is menni fog-e, de végül nem volt gond. Ha sikerülnek az ugrások, a lépéssort is könnyebb élvezni. Szeretnék a kűrben is hasonlót futni, mint az országos bajnokságon, és megcélozni az első tízet” – mondta a Sebestyén Korcsolya SE sportolója.

Edzője, Sebestyén Júlia is elégedett Ivett teljesítményével. „Reménykedtem benne, hogy meg tudja csinálni, hiszen versenyről versenyre egyre jobb rövideket futott, ez pedig önbizalmat ad – mondta a szakember. – Érezhető, hogy ez egy felnőtt Európa-bajnokság, ám a tapasztalat sokat segít Ivettnek is. Látni, hogy sokkal nyugodtabb, mint volt az a lány, aki pár évvel ezelőtt állt ugyanitt, talán az első közös versenyünkön, egy junior Grand Prix-n. Éreztem, hogy nagy kő esett le a szívéről minden egyes technikai elem után, hogy ez is, az is sikerült. Ő az a típus, akinek idő kell, hogy begyakorolja az új programokat. Idén nehezebbeket kapott, mint korábban, Benoit Richaud állította össze a koreográfiákat, idő kellett, amíg hozzászokott.”

A rövid program után az Eb esélyese, az orosz Jevgenyina Medvegyeva vezet, mögötte honfitársa, Anna Pogorilaya a második. Harmadik a nagy visszatérő, a 29 éves olasz Carolina Kostner.