UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-01-28 16:12

Éremeső, csúcshullás

Pompásan zárult az első döntős nap az innsbrucki junior rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon: Liu Shaoang aranyérmet szerzett 1500 m-en, míg ugyanezen a távon Jászapáti Petra harmadik lett a lányok között. A folytatásban Liu kétszer is megdöntötte a junior-világcsúcsot 500 m-en, világrekorddal nyerte meg a döntőt. Bár Jászapátit kizárták a legrövidebb táv fináléjában, ő is korosztályos világcsúcsot futott.

reb Csak úgy pörögtek az események a bájos ausztriai városban, Innsbruckban, s ha néhány percig nem figyelt oda az ember, máris short track junior-világbajnoki döntőről maradt le.
liushaoang
liushaoang
Pedig volt miért az internetes élő közvetítést követni, hiszen mindkét szombati táv versenyein akadt kiért szurkolni. Liu Shaoang és Sziklási András, illetve Jászapáti Petra és Sziliczei-Német Rebeka egyaránt elődöntőbe jutott 1500 méteren. Igaz, az A döntőbe már csak Liunak és Jászapátinak vezetett az útja, míg Sziklási B döntőt futhatott a leghosszabb egyéni távon. Az első érmet Jászapáti szerezte meg, aki szép versenyzéssel, nagy csatában csípte el a dobogó harmadik fokát. Az első a Koreai Köztársaság versenyzője, Whi Min Seo, a második a kínai Jinyu Li lett. A magyar lány bronzérmét Liu Shaoang ugyanezen a távon szerzett diadala követte: az utolsó korosztályos vb-jén induló fiatalabbik Liu testvér óriásit harcolt, az utolsó körben pedig körbekorcsolyázta az orosz Alekszandr Szulginyovot és a japán Josinaga Kazukit, így aranyéremmel indította a vb-t (Sziklási negyedikként zárt a B döntőben).
liushaoang500
liushaoang500
A 500 m-es futamok újabb magyar sikert hoztak. Sziklási és Sziliczei-Német nem jutott tovább a negyeddöntőből, Liu Shaoang és Jászapáti ellenben a fináléig menetelt. Jászapáti a döntőben a legjobb pozícióból rajtolhatott, s sokáig vezetett is, ám az utolsó előtti körben többen lehagyták, ráadásul szabálytalanság miatt a negyedik helytől is megfosztották. A selejtezőben futott korosztályos világcsúcsát (43,550) azonban már senki sem veszi el tőle. Az aranyérem a koreai Yu Bin Lee nyakába került. A fiúk 500 m-es döntőjében Liu Shaoang ellenállhatatlanul korcsolyázott. Az amerikai Thomas Insuk Hong társaságában hamar meglépett a mezőnytől, majd az utolsó előtti körben a közvetlen riválisát is faképnél hagyta, és elsőként ért a célba. Hab a tortán, hogy előbb a negyeddöntőben átírta a 2016-os szófiai junior vb-n felállított junior-világcsúcsát is átírta, majd a fináléban tovább faragott az időeredményből. Az óra végül 40.483-nál állt meg. A nap krónikájához tartozik még, hogy a Jászapáti, Sziliczei-Német, Bácskai Sára Luca, Túri Anna váltó negyedik lett a 3000 m-es verseny elődöntőjében, így az 5-8. helyért futhat vasárnap. „Három érem, három junior-világcsúcs, mit is mondhatnék egy ilyen nap után? – tette fel a költői kérdést Bánhidi Ákos, a válogatott egyik edzője. – Fantasztikusak voltak a fiúk-lányok, Sziklási András és Sziliczei-Német Rebeka is jól futott, túlteljesítették, amit vártunk tőlük. Számítottam a jó eredményekre, de sosem iszunk előre a medve bőrére, talán ennek is köszönhetőek a sikerek. Petrában maradt hiányérzet, amiért ötszázon kizárták, bár a felvételt utólag látva nem vitatkozhattunk a döntéssel. A leányváltó rossz lökés miatt elszállt, de összességében jó napot zártunk, és a mostani jó teljesítmények lendületet adnak a vasárnapi futamokhoz is.” A vb vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel, az 1500 méteres szuperdöntővel és a váltók fináléival zárul. Az összes eredményt itt éri el.