UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-01-28 10:13

Nyolcadik hely Ostravában

Tóth Ivett (18) a nyolcadik helyet szerezte meg az ostravai műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon.

Up-info Tóth Ivett remek rövid programjának köszönhetően a hatodik helyről várta a folytatást az ostravai műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, így az utolsó csoportban mutathatta be gyakorlatát. A kűrre 111,16 pontot kapott, így összesen 172,65-tel a nyolcadik helyen zárt, ami jelentős előrelépés, hiszen tavaly 11. volt a kontinensviadalon. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre Magyarország két versenyzőt indíthat a moszkvai Európa-bajnokságon. A címvédő és a tavalyi világbajnokságon is aranyérmes orosz Jevgenyina Medvegyeva mögött honfitársa, Anna Pogorilaja lett a második, az olasz Carolina Kostner pedig a harmadik.
Tóth Ivett három pozíciót javított tavalyi Eb-helyezéséhez képest Fotó: MOKSZ
Tóth Ivett három pozíciót javított tavalyi Eb-helyezéséhez képest Fotó: MOKSZ
„Magyarország az Európa-bajnokságon ismét a legjobb tízben! Fantasztikus Michael Jackson rövid programját követően Ivett bekerült a legjobbak közé, mely révén a legjobb csoportban mutathatta be kűrjét. Felemelő érzés, de egyben izgalmakkal teli. Hosszú utat járt be – ebben a szezonban is – hogy idáig eljutott. Képes volt magasan megjavítani eddigi legjobb pontszámát, és végül a 8. helyen végzett. Büszkék vagyunk rá, és köszönjük mindenkinek akik segítségünkre vannak a célok elérésében. A szezonnak azonban még nincs vége, előttünk újabb feladatok, célok” – írta Facebook bejegyzésében Sebestyén Júlia, Ivett edzője. A magyarok számára ezzel befejeződött az Eb. A férfiaknál Borovoj Alexander 27. lett, míg a jégtáncosok versenyében a Jakucs Hanna, Illés Dániel kettős a 28. helyen végzett.

„Nagyon izgultam, sokat vártak tőlem, de igyekeztem mindent megcsinálni. Szerencsére sokkal kisebb teher volt rajtam, mint Ivetten, de a tiszta program fontos volt. Örülök neki, hogy összejött, s elégedett vagyok a pontszámmal. Sejtettük, hogy itt nem lesz olyan magas, mint egy kevésbé rangos versenyen. Láttam a magyar zászlókat a lelátón, nagyon örültem neki, hogy szurkoltak, tapsoltak, így könnyebb volt versenyezni” – mondta Borovoj Alexander. A 17 éves korcsolyázónak nagy tervei vannak a szezonra: hamarosan nehezebb elemek is bekerülhetnek programjaiba. „Az Axel a kedvenc ugrásom. Ha minden jól megy, tavasszal a tripla Axelt is be tudom mutatni versenyen. A tripla-tripla kombináción szintén dolgozunk. Edzésen már megy, de nem akartunk az Európa-bajnokságon ilyen újítással próbálkozni” – tette hozzá. Borovoj Alexander a kontinensviadal után visszatér a juniorok közé, és márciusban a fiatalok világbajnokságán szeretne indulni. „Az idei célom az volt, hogy kijussak a felnőtt Európa-bajnokságra. Szeretnék ott lenni a junior-világbajnokságon is, ahhoz azonban még sikerülnie kell a hazai válogató versenyeknek. Jövőre viszont már a felnőtt világbajnokságon indulnék.”

A Jakucs Hanna, Illés Dániel kettős is jól teljesített Ostravában. „Most indultunk először felnőtt korosztályban. Izgalmas volt, jól éreztük magunkat. Kicsit furcsa volt, hogy ilyen sok kamera vette körbe a pályát, s hogy reflektorfényben mutattak minket. A legnagyobb álmunk vált valóra azzal, hogy ennyi nagy név mellett léphetünk jégre. Izgultunk, hogy jól sikerüljön a programunk, de elégedettek vagyunk az eredménnyel” – mondta Jakucs Hanna. „Az év elején egyáltalán nem számítottunk rá, hogy ilyen lehetőségünk lesz, mikor azonban eldőlt, hogy Carolina Moscheni és Lukács Ádám nem folytatják együtt, Engi Klára sportigazgató meggyőzött minket arról, hogy vállaljuk, mi pedig bíztunk benne, hogy meglesz a szükséges technikai pontszám is – tette hozzá Illés Dániel. – Az Európa-bajnokság után visszatérünk juniorba, és megpróbáljuk kiharcolni a junior világbajnoki indulás jogát.”

Jakucs Hanna 16 éves, Illés Dániel viszont idén betölti a 21-et, így jövőre már nem férnek bele a junior korosztályba, ezért volt fontos, hogy kihasználják az alkalmat és bemutatkozzanak a felnőttek között is.