UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-01-29 10:25

Ceglédi elsők

Története során először nyerte a Cegldi VSE az utánpótlás kötöttfogású birkózó csapatbajnokságot. Az ezüstérem a volt dorogiakkal megerősödött Budapesti Honvédnak jutott, míg a bronzot több tusgyőzelemmel az FTC szerezte meg az ESMTK-val szemben.

L. G. Remek hangulatban, nagyszerű körülmények között rendezték meg az év első utánpótlás-birkózóversenyét, a kötöttfogású csapabajnokságot. Minderre persze már a helyszín garanciát jelentett, hiszen az ESMTK otthonául szolgáló, impozáns Kruj Iván Sportcsarnok látta vendégül a rajthoz álló tizenöt csapatot. A rendező szakosztály elnöke, Losonczi Ottó nyitotta meg a versenyt, ami megemlékezéssel kezdődött. A Ferencváros 17 éves korában elhunyt birkózójára, Rózsa Györgyre, valamint az olaszországi buszbaleset áldozataira egyperces néma vigyázzállással emlékeztek a jelenlévők. Az FTC birkózói különleges pólóval emlékeztek társukra, és érte is birkóztak a megméretésen. Az már a nevezési listát böngészve nyilvánvaló volt, hogy nem lesz címvédés, hiszen a Dorogi NC nem indult a csapatbajnokságon. Miután Lévai Zoltán, az addigi vezetőedző kivált a szakosztályból, a korosztály versenyzőinek nagy része vele tartott Esztergomba, és a Budapesti Honvéddal történt fúziónak köszönhetően piros-fehérben lépett szőnyegre. A Dorogon maradottak ugyanakkor nem tudtak csapatot kiállítani ebben a korosztályban. (A szakítást több cikkünkben is feldolgoztuk.)
Cegléd
Cegléd
Mivel a Dorogi NC nem állt rajthoz, a tavalyi ezüstérmes, az ESMTK került a felső ágra, míg a bronzérmes Ceglédi VSE az alsó ágon szállhatott harcba az idei bajnoki címért. A döntőben azonban nem ők ketten találkoztak, hiszen amíg a Cegléd sikerrel vette a selejtezőket, addig a felső ágon a Budapesti Honvéd került a fináléba. Az ESMTK nem a Honvéd birkózóitól szenvedett vereséget, hanem a taktikusan versenyző Ferencvárossal szemben maradt alul. A döntő komoly izgalmakat hozott. Vízválasztó mérkőzés volt a 85 kilóban a kölcsönjátékosként szereplő kadetválogatott Takács István és a tavaly még dorogi Vátzi Bálint csatája. A mérkőzést Takács, így a csapattalálkozót a Ceglédi VSE nyerte meg, amely először állhatott fel az utánpótlás csapatbajnokságon a dobogó legmagasabb fokára.

A DÖNTŐ Ceglédi VSE–Budapesti Honvéd SE 19-17 50 kg: Kecskeméti Dávid–Spányik Ákos 3-1 (csapatpontok: 3-1) 54 kg: Török Tamás–Pohilec Ádám 8-0 (csapatpontok 4-0) 58 kg: Kecskeméti Krisztián–Szányi Áron tusgyőzelem 8-0-nál (csapatpontok: 5-0) 63 kg: Szivák József–Buczkó Dániel 8-0 (csapatpontok: 4-0) 69 kg: Bajkai Ábel (vendégjátékos)–Putnoki Zsolt 0-1 (csapatpontok: 0-3) 76 kg: Mohella Flórián–Lévai Tamás 0-2 (csapatpontok: 0-3) 85 kg: Takács István (vendégjátékos)–Vátzi Bálint 3-0 (csapatpontok: 3-0) 100 kg: Galambos Milán ellenfél nélkül győzött (csapatpontok: 0-5) + 100 kg: Deák Martin–Vátzi Roland Deák Martin visszalépett (csapatpontok: 0-5)

A bronzmérkőzésen ismét találkoztak  az erzsébetiek és a ferencvárosiak. A csata ekkor is szorosan alakult. Sokáig úgy tűnt, az ESMTK-nak sikerül visszavágnia a délelőtti vereségért, ekkor azonban a 76 kilogrammos Horváth Zsoltot sportszerűtlen magatartásért leléptették a bírók. Végül 19-19-es döntetlennel zárult az összecsapás, de több tusgyőzelemmel a zöld-fehérek nyerték meg a bronzérmet.

Országos utánpótlás kötöttfogású csapatbajnokság 1. Ceglédi VSE (Edzők: Pap Ferenc, Pap Attila, Kovács Béla. Versenyzők: Bajkai Ábel, Deák Martin, Dömök Péter, Filus Erik, Kecskeméti Dávid, Kecskeméti Krisztián, Kovács Árpád, Kovács Béla, Magyar Sándor, Mohella Flórián, Szivák József, Takács István, Tóth Levente, Török Tamás), 2. Budapesti Honvéd SE, 3. Ferencvárosi TC, 4. ESMTK, 5. Érdi Spartacus, 6. Csepeli BC